IJdel onkruid

Youp aan het woord

(Glim)lachen en soms huilen om Youps columns van het afgelopen jaar.

Jarenlang schrijft Youp van ’t Hek elke zaterdag een column in NRC Handelsblad. Toen er sprake leek te zijn dat deze kwaliteitskrant via een of andere constructie in handen zou komen van De Telegraaf beloofde de cabaretier dat hij er dan mee zou stoppen. In dit boekje legt hij uit waarom dit toch niet nodig blijkt te zijn.

Ook nu weer zijn Youps columns uit het afgelopen seizoen (2016-2017) gebundeld. Een kans voor de NRC-lezer om ze nog eens rustig te herlezen en voor wie dat niet is om er zo toch nog kennis van de nemen.

Auteur

Youp van ’t Hek (1954) richtte op zeventienjarige leeftijd het cabaret NAR op. Vanaf 1986 speelt hij solo en hij heeft inmiddels 27 programma’s en acht oudejaarsconferences op zijn naam. Sinds 1987 is hij columnist bij NRC Handelsblad.

In zijn voorwoord zegt Youp dat hij het leuk vindt als het slachtoffer van de column boos is. Boos en beledigd. Hij ziet het als zijn taak de aanstellers wakker te schudden. Het ijdele onkruid tot de orde roepen. En ook dit jaar is hij daar weer prima in geslaagd.

Youp weet hem weer regelmatig goed te raken: de ‘aandachtverslaafde Libelle-columniste’ Ebru Umar, de ‘keurbeulen’ van Vindicat, de ‘blonde Bokito’ Donald Trump, Maurice de Hond, ‘stakkertelevisiebaas’ Erland Galjaard, ‘oude doos’ Heleen van Rooijen met haar toyboy, Ard van der Steur, ‘gekke Henkie’ Krol (een aandoenlijke natte wind), Sjakie Tichelaar, Hans Spekman, Goedemorgen Nederland, ‘crematiekeizer’ Henry Keizer, ‘NPO-schnabbelkont’ Fons de Poel. SGP-voorman Kees van der Staaij, ‘peuterpim’, Thierry Baudet, Robin Linschoten (ik geloof hem gewoon niet) en vele anderen. Eén van de meest hilarische stukjes is dat over de Noord-Koreaanse nieuwslezeres. Je komt niet meer bij…

Maar er zijn ook mooie en soms ontroerende stukjes. Over Leonard Cohen, Jan Terlouw en het doodzieke nagellakkertje Tijn. Het stukje over het onbegrip tussen interviewer Tijs van den Brink en de grote tekenaar Peter van Straaten is prachtig. Hij treurt met Nijntje om Dick Bruna en om Appie Nouri en waardeert de fietsende informateur Herman Tjeenk Willink.

Al met al lijkt het alsof Youp iets milder is geworden. Hoe het ook zij, ik heb er weer van genoten en verheug me nu alvast op zijn komende oudejaarsconference.

Youp van ’t Hek – IJdel onkruid. Columns. ISBN 978-90-004-0754-1, 203 pagina’s, € 9,99. Amsterdam: Thomas Rap 2017.  

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van 29 november 2017 op MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hier aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Deel van een reeks. Bookmark de permalink.