De Kleine Hamersma 2018

Lekkere wijn hoeft niet duur te zijn

Wie graag een wijntje lust, maar er niet veel aan kan of wil uitgeven wordt met deze gids op zijn wenken bediend.

Dit is al weer de derde keer dat deze gids naast De Grote Hamersma verschijnt. Er is kennelijk bij veel wijndrinkers behoefte aan betaalbare wijnen. En een zacht prijsje betekent niet dat we bocht moeten drinken, daar hebben de samenstellers goed voor gezorgd.

Auteurs

Harold Hamersma en Esmee Langereis gunnen iedereen een lekker glas wijn en dat doel is ook voor veel mensen met een smalle beurs bereikbaar. Voor hen, en voor wie wel graag wijn lust, maar er niet te veel aan wil spenderen, is deze gids bedoeld. En dan blijkt dat er onder € 7,50 nog veel te kiezen is. En de auteurs nemen alleen genoegen met ruim voldoende. Krijgt een wijn minder dan het cijfer 7 (zeven) dan wordt deze niet vermeld.

Lijstjes

Het handzame boekje, dat je best mee kunt nemen naar de winkel, begint met een aantal lijstjes: De Top 25 sterwijnen, gevolgd door de Top 5 Riesling, de Top 20 Sauvignon Blanc, de Top 20 Chardonnay, de Top 20 Merlot, de top 20 Syrah, de Top 5 Pinot Noir, de Top 20 biologische wijnen en de Top 20 ‘nieuwkomers’. Vervolgens komt het geselecteerde aanbod van 49 supermarkten, speciaalzaken en websites aan de orde, geselecteerd op alfabet en daarna uitgesplitst in rood, rosé en wit per land. Daarna krijgt u nog informatie over de auteurs, aparte registers rood, rosé en wit en de adressen van winkels en importeurs.

Niets let u om te kijken of de super in de buurt, bijvoorbeeld de Vomar, iets leuks voor een eveneens leuke prijs te koop heeft. En ja de daar verkrijgbare Indomita Cabernet Sauvignon Gran Reserve 2016 krijgt een volle 8 (acht) en is daar voor € 5,29 mee te nemen.

Nog leuker wordt het als u de wijnaanbiedingen uit de verschillende folders langs de maatlat van deze gids legt. Niet genoemd: niet kopen. Maar een wijn die een 8 (acht) krijgt en nu met een leuke korting te koop is zou ik gauw eens proberen. En als ik hem dan zelf ook nog lekker vindt, mijn smaak valt vaak samen met die van het auteursduo, sla ik er voor de aanbieding ten einde is, nog een paar flesjes van in.

Deze gids betaalt zichzelf in rap tempo terug.

Harold Hamersma en Esmee LangereisDe Kleine Hamersma 2018. De lekkerste wijnen onder € 7,50. ISBN 978-90-5956-756-6, 474 pagina’s, €14,95. Hilversum: Fontaine uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Eten en drinken. Bookmark de permalink.