De zestiende verleiding

Bommenlegger en billenprikker

San Francisco wordt opgeschrikt door een terroristische aanslag en het werk van een seriemoordenaar. Beide zaken komen op het bordje van rechercheur Lindsay Boxer.

Na een gezellig etentje wandelen Joe Molinari en Lindsay Boxer in de richting van de Scientific Tron, wanneer in dat enorme gebouw opeens een enorme explosie plaats vindt. Er breekt grote paniek uit.

Beide politiemensen schrikken natuurlijk ook, maar bewaren hun kalmte. Tussen de vluchtende mensen zien ze een verdachte man onaandoenlijk naar het schouwspel van het immense uitslaande vuur staan kijken. Ze spreken hem aan. Tot hun stomme verbazing zegt hij de ontploffing eigenhandig te hebben veroorzaakt en dat hij van het bloedig schouwspel staat te genieten. Joe en Lindsay rekenen hem onmiddellijk in en laten hem afvoeren. Er blijken 25 doden en 45 slachtoffers te betreuren.

Joe hoort daar ook bij, want als hij na de arrestatie van de verdachte Connor Grant het rokende gebouw binnengaat om hulp te verlenen gaat een tweede bom af, waardoor hij zwaar wordt gewond.

Terwijl justitie een rechtszaak tegen de bommenlegger voorbereidt komen de eerste berichten binnen over geheimzinnige straatmoorden. Om de paar dagen is het raak. Volkomen gezonde mannen en vrouwen lijken te zijn overleden aan hartfalen. Sectie brengt aan het licht dat allen met een injectienaald in de bil zijn geprikt. Maar met welke stof werden zij ingespoten? Forensisch onderzoek levert niets op. Ook omtrent mogelijke motieven tast men in het duister.

De bomaanslag vraagt de eerste aandacht. Samen met het team onder leiding van commissaris Warren Jacobi en inspecteur Jack Brady doen de rechercheurs Rich Conklin en Lindsay Boxer onderzoek naar de beruchte terroristische groepering Great Anti-establishment Reset (GAR). Ook een viertal radicale studenten trekt hun aandacht. Het net sluit zich echter steeds meer om de natuurkundeleraar Connor Grant die voor de jury ontkent schuldig te zijn aan de aanslag.

Wat betreft de billenprikkende seriemoordenaar komt een zekere Neddie Lambo in beeld. Hij zit al jaren vast in een gesloten kliniek voor geesteszieken. De man is in elk geval behoorlijk gestoord. Als zevenjarige sneed hij al de vingers van zijn zusje van vier af en stopte ze in alle gaten van haar lijfje…

Auteur

James Patterson (1947) schreef vele thrillers. Eerder werden op deze site De vijftiende affaire en Moordhuis besproken. Dit is het zestiende boek uit de serie met Lindsay Boxer, het kan echter probleemloos ‘los’ worden gelezen. Patterson laat zien dat hij nog steeds een onderhoudende hand van schrijven heeft. Vakkundig worden de twee verhaallijnen van de bommenlegger en de billenprikker langs elkaar geweven.

Rechtzaak

Na een spannende beschrijving van de rechtszaak tegen Grant, die nog een heel stevig staartje blijkt te hebben, kan de lezer de adem inhouden of de moordenaar met de injectiespuit wel wordt gepakt.

Een gedegen thriller met een plot die niet teleurstelt.

James PattersonDe zestiende verleiding. Vertaald uit het Engels (16th Seduction) door Waldemar Noë. ISBN 978-90-234-6680-2, 352 pagina’s € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.