De butlerknop

Blauwzuur en kogels

Een inbraak om een compromitterende usb-stick veilig te stellen leidt tot afrekeningen. Commissaris Pieter van In moet alle zeilen bijzetten om de moordenaars van het lijf te houden.

Koen is achttien jaar en behoorlijk verkikkerd op Claudia, de moeder van zijn beste vriend. Om haar gunsten te winnen stemt hij in om met deze vrouw uit inbreken te gaan in het huis van Steven Dedeyne. Deze Steven is in het bezit van erotisch beeldmateriaal dat Claudia veilig wil stellen. Na uren zoeken vindt Koen op een onverwachte plek enkele usb-sticks. Hierop staat niet alleen datgene waarnaar ze zochten, maar ook de bedrijfsgegevens van een organisatie die maar weinig daglicht kan verdragen.

Dedeyne wil ten koste van alles voorkomen dat deze gegevens openbaar zullen worden en begint een klopjacht naar de inbrekers. Wanneer het eerste slachtoffer valt start de politie onder leiding van superspeurder Peter van In en zijn tweede man Guido Versavel een onderzoek.

Al gauw komen ze er achter dat er met Dedeyne van alles aan de hand is, maar het lukt voorlopig niet om deze dubieuze zakenman aan de ketting te leggen. Behalve Steven belandt ook de man van Claudia, Marc Cattoor, in het verdachtenbankje. Hij maakt dubieuze reizen voor zijn bedrijf naar Rome terwijl hij geacht wordt in Spanje te zitten.

Binnen het politieteam gebeuren vreemde dingen. De jonge rechercheur Achilles op wie nooit iets was aan te merken wordt op een vreemde manier betrapt op seks met minderjarige meisjes. Wat later volgt de kidnapping van Saskia, een andere rechercheur.

Van In werkt hard aan de zaak, maar wordt, zoals we dat van hem gewend zijn, voortdurend verleid door zijn vleselijke lusten betreffende drank en seks met zijn lieftallige echtgenote Hannelore. Tientallen Omer-biertjes passeren zijn huig en zelfs lam van de alcohol blijft zijn potentie Hannelore verrassen. Volgens Van In een bewijs dat het met de schade aan zijn lever ook wel zal meevallen.

Uiteindelijk worden Van In en Hannelore zelf doelwit van allerlei gewetenloze gangsters. De geheimzinnige ‘butlerknop’ komt dan erg dichtbij.

Auteur

Pieter Aspe (officieel Pierre Aspeslag, 1953) studeerde Latijn in Brugge. Deze misdaadroman is het veertigste boek uit de serie waarin rechercheur Pieter van In het met succes opneemt tegen de misdaad in Vlaanderen. Aan zijn zijde staat immer officier van justitie Hannelore Martens. Inmiddels mogen zij zich verheugen in drie levendige kinderen: de tweeling Simon en Sarah en hun jongere broertje Julien. Maar dat maakt hen ook kwetsbaar. Van de eerste tien boeken werd de succesrijke tv-serie Aspe gemaakt. Van deze serie zijn inmiddels tien reeksen opgenomen. In 1911 won Aspe de prestigieuze Hercule Poirotprijs.

Rollercoaster

Het slot van deze thriller is als een rollercoaster die niet meer wil remmen maar dreigt te pletter te slaan. Het is adembenemend hoe de auteur erin slaagt de spanning er tot de laatste regels van de laatste pagina in te houden. Zo lees je dat maar weinig. Een compliment waard!

Pieter Aspe – De butlerknop. ISBN 978-90-223-3438-6, 319 pagina’s, €21,99. Antwerpen: Manteau / ASPE 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.