De Grote Hamersma2018

Drink mee met Harold en Esmee

Voor elke gelegenheid en voor elke smaak is er wel een passende wijn. Met behulp van dit boek speel je gemakkelijk op zekerheid en koop je geen kat in de zak.

Auteurs

Harold Hamersma (1956) is een vrolijke wijnkenner die zijn kennis graag met anderen deelt. Hij is vaste wijnschrijver voor NRC Handelsblad en Het Parool. Hij heeft een groot aantal bestsellers op zijn naam staan en ontving diverse onderscheidingen. Sinds jaar en dag proeft hij enkele maanden een groot aantal wijnen en doet ons met veel humor kond van zijn bevindingen in De grote Hamersma.

 

 

 

Sinds vorig jaar wordt Harold met proeven bijgestaan door zijn ‘penvriendin’ Esmee Langereis, journalist, columnist en sinds kort ook blogger. Die bijstand is ook wel nodig want het aantal ter keuring aangeboden wijnen stijgt elk jaar. Deze keer met 347, waarvan er bijna 200 ‘de eindstreep haalden’.

3471

Ons duo vond voor de huidige editie 3471 wijnen de moeite van het vermelden waard, waaronder 817 supermarktwijnen. In het voorwoord van deze editie lezen we dat de supermarkten vooraf al veel strenger geselecteerd hadden en er zodoende geen goedkoop zoet, budgetbruis en kansloze kassaknallers op de proeftafel kwamen. Dit is niet alleen leuk, maar ook geruststellend om te lezen. Voor iets bijzonders moet je dit jaar meestal naar de speciaalzaak.

De biowijnen en de mousserende wijnen nemen toe, zowel in aantal als in kwaliteit. Prettig om te lezen voor de doelgroepen.

Na de makeover van vorig jaar is het uiterlijk nu gelijkgebleven.

Aan het begin van het boek staat ook nu weer de gebruiksaanwijzing. Het is altijd weer geruststellend dat het cijfer 7 (zeven) de onherroepelijke ondergrens is. Wijnen met een lager cijfer komen er gewoon niet in. De scores zijn toegekend op basis van eigenheid, kleur, geur, smaak en afdronk. Extra punten zijn er voor wijnen die bijzonder goed bleken ‘voor dat geld’ en/of ‘in zijn soort. Een opvallend goede wijn (in zijn soort, voor zijn druif, voor zijn regio en/of voor zijn prijs) krijgt een ster.

Lijstjes

Het boek begint met de Top 100 sterwijnen. Daarna komen achtereenvolgens de Top 25 Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Canertnet Sauvignon, Pinot Noir, mousserende wijnen, biologische wijnen en ‘nieuwkomers’. Daarna komen de 83 (web)winkels aan de beurt. Waarbij het aanbod wordt gerangschikt op rood, rosé en wit en vervolgens op land. Aparte registers voor rood, rosé en wit worden gevolgd door informatie over de auteurs, een wijnwoordenregister en informatie over de winkels en importeurs.

Een paar kleine dingetjes die me ‘zo maar’ opvielen:

– Waar de Tesoruccio Montepulciano d’Abruzzo 2015 van de Hema nimmer de proeftafel bereikte vindt men de versie van 2016 ‘gewoon lekker. En dat kan.

– Zelfs Albert Heijn leert ook wijn uit Nieuw-Zeeland en die wordt ook nog prima gewaardeerd.

– Voor een fles van de beste Riesling moet u wel € 56,- neertellen (bij wijnhandel Koninginneweg), maar die wordt wel met een 9,5 beoordeeld.

– Ook bij bijvoorbeeld de Hoogvliet, Deen en de Dekamarkt zijn tegenwoordig best goede wijnen te koop.

Harold en Esmee nemen je bij de hand door het complexe wijnenland. Nooit meer een miskoop, dus de prijs haal je er snel uit.

Harold Hamersma en Esmee Langereis – De grote Hamersma 2018. Dé gids met de beste wijnen van 2018. ISBN 978-90-5956-755-8, 852 pagina’s, €24,95. Hilversum: Fontaine uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Eten en drinken. Bookmark de permalink.