De beste 100 cartoons. Inktspotprijs 2017

(Glim)lachen om rake spotprenten

Het jaar door de ogen van een groot aantal Nederlandse cartoonisten.

Ook nu weer bekroonde de Stichting Pers & Prent de beste spotprent van het jaar met de prestigieuze Inktspotprijs. Het is de zesde keer en wederom werden de beste honderd inzendingen gebundeld in een hartstikke leuk boek.

Helaas kon de winnaar van vorig jaar, de legendarische Peter van Straaten, niet meer meedoen, want hij overleed kort nadat hij de prijs gewonnen had.

Dit jaar deden 58 bekende en onbekende tekenaars mee, die gezamenlijk 255 inzendingen verzorgden. Uiteraard gebeurde er weer genoeg om hen te inspireren. Dat konden terugkerende thema’s zijn, zoals de aanslagen (helaas), Donald Trump, Tayyip Erdoğan, Geert Wilders en de Brexxit, maar ook de Nederlandse verkiezingen en kabinetsformatie en de positie van ‘onze’ PvdA.

De jury, bestaand uit Claudia de Breij, Joost Vullings en Casper Sikkema bekroonde uiteindelijk een cartoon uit NRC Handelsblad van Fokke & Sukke (het trio Jean-Marc van Tol, John Reid en Bastiaan Geleijnse). De boodschap: aanslagen zijn helaas net zo ‘gewoon’ geworden.

De tweede prijs werd gewonnen door Jos Collignon over het verschil tussen een harde en een zachte Brexit.

Uit de eervolle vermeldingen koos uw recensent nog ‘Koninklijke belasting’ door Jos Collignon.

Achterin worden de deelnemende tekenaars kort aan de lezers voorgesteld, gevolgd door lijstjes van de winnaars van de Inktspotprijs en de Junior Inktspotprijs.

Gelukkig kun je ondanks alle ellende nog vaak (glim)lachen om deze plaatjes.

 

 

 

 

 

 

Stichting Pers & Prent (samenstelling) – De beste 100 cartoons. Inktspotprijs 2017. ISBN 978-90-5937-499-7, 112 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Bas Lubberhuizen 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons, Deel van een reeks. Bookmark de permalink.