Broertje

Autist moet hangen

Na een drievoudige moordpartij is er maar één verdachte, een autistisch gehandicapte jongeman. Zijn zus gelooft onvoorwaardelijk in diens onschuld.

Lotte Pradel is een Amsterdamse cabaretière die stevig aan de weg timmert. Ze bereid zich voor op een nieuwe show. Haar moeder is overleden terwijl Frans Ouderkerke, haar zeer bemiddelde vader en een belangrijk oud-politicus, in Zuid-Frankrijk woont. Lotte heeft  tien jaar geleden met hem gebroken. Ze kon totaal niet opschieten met haar vaders nieuwe echtgenote, de Engelse actrice Sandy Randshaw.

Om deze reden heeft ze ook al tien jaar lang geen contact meer met haar vier jaar jongere broer Felix. Felix Ouderkerke (Lotte heeft de achternaam van haar moeder aangenomen) is zwaar autistisch en woont bij zijn vader en zijn stiefmoeder. Hij heeft dag en nacht toezicht nodig, want hij moet overal bij geholpen worden. Hoewel hij er uitziet als een normale volwassen man en stevig uit de kluiten gewassen is kan hij nog geen boterham zelf smeren, voelt zich alleen happy bij een strak dagritme en heeft als enige hobbies fitness, tekenen en het luisteren naar ABBA-plaatjes.

Inspecteur Fillon krijgt op zeker moment de boodschap dat er in het landhuis van Ouderkerke ernstige moorden zijn gepleegd. Ouderkerke zelf, zijn vrouw Sandy en een voorlopig ongeïdentificeerde jonge vrouw blijken met talloze messteken om het leven gebracht. Wanneer de politie de plaats delict onderzoekt treffen ze een waar bloedbad aan. Een spoor leidt hen naar een plek waar Felix Ouderkerke zich verstopt heeft. Hij zit ook onder het bloed. Men beschouwt Felix als de dader. Hij wordt opgesloten en verhoord. Ze krijgen echter geen zinnig woord uit de angstige man. Uiteraard wordt Lotte in Amsterdam op de hoogte gesteld. Wanneer ze hoort dat haar gehandicapte broertje als dader wordt beschouwd is ze verbijsterd. Zo iets zou Felix nooit doen. Ze reist ogenblikkelijk af naar Frankrijk om de vermeende moordenaar uit de cel te krijgen.

Ondertussen, alternerend met de passages waarin bovenstaande gebeurtenissen worden beschreven, maken we kennis met Amin. Hij is een Syrische vluchteling die als kind Nederland is uitgewezen. Hij probeert met zijn jongere broertje Mustafa vanuit Aleppo opnieuw naar Nederland te reizen. Bij de overtocht naar Griekenland verdrinkt Mustafa en reist Amin alleen verder naar Nederland.

Auteur

Michael Berg (1956), voormalig journalist bij de publieke omroep, is een auteur van thrillers die in Frankrijk woont. Op deze site werden eerder zijn romans Nacht in Parijs, waarmee hij in 2013 de Gouden Strop won, Heller en Het meisje op de weg besproken. In zijn nieuwste boek strijdt het onderhoudende verhaal met de voorspelbaarheid van de plot.

De lezer zal namelijk vast en zeker aanvoelen dat Amin, die radeloos op zoek is naar een nieuw bestaan en een moord niet uit de weg gaat, gemakkelijk in aanmerking komt als ware dader van de slachtpartij in het huis van Ouderkerke. De spanning moet dus geheel en al worden opgebracht door de vraag hoe een en ander zijn beslag krijgt.

Gelukkig heeft de auteur voldoende talent in huis om de lezer met een spannende ontknoping van dit raadsel tevreden te stellen.

Michael Berg – Broertje. ISBN 978-90-443-5110-1, 509 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij The House of Books 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.