Hunkering

Zoektocht naar warmte en intimiteit

Nooit te oud voor seks, passie is niet leeftijdgebonden 

Als het huwelijk van de 52-jarige Julia strandt voelt ze zich eenzaam en ellendig. Het is de tweede keer dat een man haar in de steek laat, zij is kennelijk geen vrouw voor de liefde. Ze verlaat het huis dat zij deelde met haar geldsmijtende man, en gaat op zoek naar woonruimte. Via via kan zij terecht in een prachtig huis aan de Amstel, de huur is laag omdat zij tevens een oogje moet houden op de 85-jarige heer Todi. Maar deze bejaarde Portugees is daar niet van gediend en wil haar het huis uit hebben. Als Julia zijn norse houding met al haar charme beantwoordt, ontdooit hij. Hij wordt zelfs dol op haar, ziet in Julia het evenbeeld van zijn grote liefde Teresa, een vrouw die hij zestig jaar geleden in Portugal in de steek liet. Todi inviteert Julia bij hem thuis, zij storten wederzijds hun hart uit en er bloeit een warme relatie op tussen de twee. Todi hunkert naar lichamelijke liefde, ook die schenkt Julia hem.

Julia bezoekt wekelijks haar dementerende moeder. Ze heeft nooit een warme band met haar gehad, nu de vrouw hulpeloos is en naar liefde snakt, wordt dat beter. En als de verpleging haar vertelt dat moeder verliefd is geworden op de dominee en dat fysiek en mondeling openlijk toont, neemt ze het voor haar op. Ze denkt aan Todi van wie ze leerde dat liefde niet leeftijdgebonden is en dat mensen – hoe oud ze ook zijn – altijd behoefte aan liefde houden, dus waarom ook haar moeder niet, al is ze nog zo dement? Haar zus en overige familieleden zijn het niet met haar eens, willen moeder laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis en wilsonbekwaam verklaren. Maar voor Julia is daar steeds Todi, de tedere man, liefdevol en zacht en even oud als haar moeder. Hij is niet te oud voor seks. Julia’s vriendin Leonoor, sekswerker voor mensen met een beperking, bevestigt haar in die mening. Julia verdedigt haar moeder en blijft dat doen.

Ze blijft ook Todi trouw. Als hij plotseling naar Portugal wil om daar Teresa te zoeken, vergezelt ze hem. Het wordt een reis vol emoties.

Auteur

Maria Boonzaaijer is docent drama, stemcoach en chansonnière. Zij debuteerde in 2009 met Papa Tango. Dit is haar vierde roman.

Al op het achterblad van dit boek geeft de auteur aan dat dit boek gaat over eenzaamheid en over een passievolle zoektocht naar menselijke warmte en waardigheid. Bovenal rekent dit boek af met het cliché dat seks en senioren met elkaar in tegenspraak zijn.

Geen verrassing dus dat seks, passie, strelingen, – de oude heer Todi heeft een veelbeschreven fascinatie voor Julia’s ‘bekoorlijke borsten’, ondanks haar 52 jaar ‘vol en rond en een cadeau van boven’ (wie of wat ‘boven’ ook mag zijn) – et cetera een grote rol spelen in dit boek. Af en toe bekroop uw recensent de gedachte ‘ja nu weet ik het wel hoor’, maar er zijn nu eenmaal lezers die nooit genoeg krijgen van dergelijke scènes, dus die kunnen hun hart ophalen. Liefde vormt de rode draad, dat moge duidelijk zijn.

De toon van dit boek is wat zweverig, tikje ‘over de top’ en niet zelden geëxalteerd. Het boek staat bol van de hunkering, de titel is goed gekozen.

Voor liefhebbers van het genre boeken dat de ziel van de mens wil doorgronden.

Maria Boonzaaijer – Hunkering. ISBN 978-94-6338-254-0. 271 pagina’s, €17,95. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2017.

Dit bericht is geplaatst in Erotiek, Ouder worden. Bookmark de permalink.