Home sweet home

‘Onze’ van Boven

Recepten uit Ierland.

Auteur

Sommige mensen houden van voetbal en hebben voetballers als hun helden. Hun helden. Voor hen dan ook: ‘Onze Jongens’. Andere mensen hebben andere helden. Uw recensent is een diehard supporter van kookboekschrijvers. En de auteur is bij deze verklaard tot ‘Onze van Boven’ En JAAAAHAAAAAHAAAA!!!! Van Boven scoort opnieuw!!!

Yvette van Boven (1868) is als kind van Nederlandse ouders opgegroeid in een dorp iets onder Dublin. Ze kwam op tienjarige leeftijd naar Nederland en studeerde interieurarchitectuur. In 2006 begon ze samen met haar neef het Amsterdamse restaurant Aan de Amstel. Haar eerste kookboek Home made (2010) werd uitgekozen tot Kookboek van het jaar. Vanaf 2015 presenteert ze het populaire tv-programma koken met Van Boven.

Dit is een fantastisch kookboek. Net persoonlijk genoeg, zonder volgepropt te zijn met allerlei persoonlijke levensverhalen en –wijsheden en goddank ook geen yoga of lang-en-gezond-en-gelukkig-leven-tips. Het gaat over eten en over Ierland. Eten in Ierland dus. En, zoals altijd bij ‘Onze van Boven’ zijn de recepten weer foolproof. En dat is misschien wat je van een doorsnee kookboek zou mogen verwachten, maar dat blijkt maar zelden het geval te zijn. Een kind kan de was, of in dit geval de dis, doen.

Uitgeprobeerde recepten:

Gurcake

Heerlijke restverwerkingscake. Kan met oud brood of oude cake (bestaat die eigenlijk wel?)

Van de restjes wordt een vulling gemaakt met gedroogd fruit en dat wordt dan tussen twee lagen deeg gebakken. Fijne stevige meeneemcake. Naar school, je werk, je date of naar je arme moedertje waar je toch nog langs moest.

Liz’ Irish whiskey cake

Al ben ik geen whiskey drinker, als het gaat om desserts dan gaat er niets boven deze drank als ingrediënt. Lekkere sappige volwassen cake. Alleen was mijn glazuur door de vanille en whiskey niet zo mooi wit als op de foto.

Claires witte soda bread

Ik heb het wel eens eerder geprobeerd hoor, dat sodabrood, maar ik vond het iedere keer vrij  vies. Die zeepachtige smaak van de soda kon mij niet bekoren. Maar deze is anders. Er zit ook lang niet zoveel soda in als in de andere recepten die ik geprobeerd heb, maar het was evengoed een luchtig brood (nee, niet zoals in de supermarkt. Maar dat hoef je dan ook niet zelf te bakken want je kunt het daar gewoon kopen. Als je dat wilt tenminste). Dit brood werd met enthousiasme ontvangen door het proefpanel. Ideaal voor als je een keer snel een home made broodje bij je eten wilt serveren.

Pikante gebakken mosselen met worcestersaus-vinaigrette

Perfect borrelsnackje, maar ook als voorgerecht niet te versmaden. Ook voor mensen die eigenlijk een beetje griezelen van zo’n enge mossel. Hij zit heel braaf onder zijn deegjasje verstopt. Mosselen voor beginners en gevorderden dus.

Boxty (een aardappelpannenkoekje)

Op zichzelf staand niet een overweldigend pannenkoekje maar, zoals gesuggereerd, met wat crème fraiche en wat (in ons geval) gerookte makreel (in plaats van makreeleitjes) belegd levert dat een verrukkelijke combinatie op.

Kleine pies met irish stew

Heerlijk stew (kan ook als pannetje op tafel als je pasteitjes maken te veel gedoe vindt) van lam, wortel en aardappel. Het bladerdeeg is aan de binnenkant zacht van de stew en aan de buitenkant knapperig, zoals gehoorzaam bladerdeeg betaamt.

Bonensoep met boerenkool & parelgort

Lekkere en bijzonder stevige soep met een bite. Daar komt een mensch wel de winter mee door.

Krokant gebakken procureurstoof met zachte uiensaus

Ooooooh…. lèkker!!!! Had er spijt van dat ik niet de polenta gemaakt had die erbij stond als suggestie. Als restje op brood of af en toe een koud stuk uit de koelkast rukken als midnight snack is ook niet naar.

Kabeljauw met bieslook & Worcesterboter

Zelfs de niet-zo-visliefhebber was enthousiast. De boter was ook heel erg lekker bij de smashed potatoes (zie hieronder)

Krokante courgettes uit de oven

Nooit meer courgette op een andere manier. Niet de volgende dag koud op je aanrecht zetten als je niet wilt dat hij opeens op is.

Smashed potatoes

Ik had kleine Nicola aardappeltjes gebruikt. Ze lagen er mooi bij en waren ook nog eens heel erg lekker met kleine krokante randjes en zacht-romige binnenkantjes.

Zoute karameltaart

Ik heb hem twee dagen later nog een keer gemaakt. Need I say more? Ja toch wel: droog kruimelige bodem, zoutige karamelcusterd als tussenlaag en afgedekt met zoet-plakkerig meringue schuim dat ook nog eens zieken- en bejaardenproof is. Kan je mooi weer langs je moeder.

Citroenschuim

Oh… dacht ik teleurgesteld toen het warm op tafel stond: nu heb ik toch een recept gevonden waar het niet goed bij gegaan is. Veel te nat. Maar wat bleek? Ik had hem gewoon moeten laten afkoelen. En dan verandert die nattigheid opeens in een lekkere zachte zoetzure custard onder een luchtig schuim.

Kortom

Een prachtig kookboek, ook als je niets met Ierland hebt. Hoewel je, na wat uit dit boek gekookt te hebben en natuurlijk naar de wederom prachtige foto’s van Oof Verschuren gekeken hebt, waarschijnlijk toch een klein plekje in je hart en op je verlanglijstje voor Ierland gaat hebben. Bovendien heeft dit land de leukste cafés ter wereld.

Yvette van Boven– Home sweet home. Nieuw Iers comfort food. ISBN 987 90 5956 754 2, 304 pagina’s, € 29,95. Hilversum: Fontaine Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Eten en drinken. Bookmark de permalink.