Reis naar de liefde

Backpacker in the summer of love

Jonge vrouw besluit in 1968 een wereldreis te maken. Twee jaar trekt ze door Europa en Azië.

Ellen is acht jaar als ze naar Canada emigreert. In 1967 keert ze als negentienjarige terug naar Nederland. Een jaar later besluit ze erop uit te trekken. Ze reist met wisselend gezelschap, meestal met één of twee vrienden die ze onderweg leert kennen.

In Europa is liften nog een goede mogelijkheid. Via Duitsland, Frankrijk en Italië komt ze tenslotte in Griekenland. Daar maakt ze enige tijd deel van een hippiegemeenschap zoals dat aan het einde van de zestiger jaren in dat land nog was toegestaan. Totdat het Griekse regime dat soort ‘liederlijkheden’ verbood.

Uiteindelijk wil Ellen verder. Verhalen van andere backpackers over Azië maken haar nieuwsgierig en stoken haar reislust op. Alle vormen van vervoer komen langs. Auto, bus, boot en vliegtuig. Ze gaat eerst naar Turkije, dan volgen Iran, Afghanistan en tenslotte India. Met dit laatste land voelt ze een grote zielsverwantschap, mede versterkt omdat haar door een paragnost wordt gezegd dat ze eerdere levens in het land heeft doorgebracht. Hoewel Ellen nuchter van aard is, wordt haar emotie zeker gevoed door een dergelijke boodschap. Na een lange reis rond het continent waarbij ook het vroegere Ceylon wordt aangedaan, gaat het verder naar Maleisië en Thailand. In deze contreien voelt Ellen de schaduw van de Vietnamese oorlog.

Auteur

Ellen van Boggelen-Heutink schreef het verslag op basis van vele notities die ze onderweg maakte. Dat ze dit zorgvuldig deed blijkt uit de gedetailleerdheid van haar verslag. Het zijn niet alleen beschrijvingen van steden, cultuur en natuur, maar ook krijgen we informatie over de kwaliteit van de onderkomens en wat er zoals op tafel komt.

Ontberingen

Zoals te verwachten valt, is het meest smeuïge wat een meisje alleen in die verre landen aan ontberingen tegenkomt. Het boek is voorzien van vele foto’s en men kan vaststellen dat de schrijfster rond haar twintigste een aantrekkelijke verschijning was. En dit is dan ook het orgelpunt onder het verhaal. Hoe gaat Ellen om met alle relaties die ze aanknoopt en alle ongewenste avances waarop ze wordt getrakteerd? Zal zij de ware liefde vinden?

Bij lezing van het reisverslag moet men er vanzelfsprekend van doordrongen zijn dat de wereld na meer dan een halve eeuw nogal veranderd is. De reis van Ellen zou op deze manier nooit kunnen worden gemaakt. Alleen al het bezoek aan Iran, waar toen de westerse Sjah nog aan het bewind was, zou er nu heel anders hebben uitgezien. Maar goed, het boek laat hier geen enkel misverstand over bestaan.

Wel dient men gecharmeerd zijn van de verteltrant die het midden houdt tussen een schoolkrantverslag en de voice-over van het programma rail-away. Het wordt allemaal wel heel netjes geformuleerd, een beetje truttig. Het lijkt soms een beetje op het verhaal van een ouderwetse ontdekkingsreiziger: …De inboorlingen leken vriendelijk, dus besloten we de nacht door te brengen…

Orgasmes

Dat geldt alleen niet voor de passages waarin Ellen opstoomt naar haar orgasmes en de verslagen van het hinderlijke hanengedrag waarmee ze regelmatig wordt lastig gevallen. Dat geeft de lezer weer moed om het volgende land binnen te trekken.

Ellen van Boggelen-HeutinkReis naar de liefde ISBN 978-9072445-63-6, 244 pagina’s, € 19,95. Kampen: Uitgeverij Ipaa Service 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Reizen, Seksualiteit. Bookmark de permalink.