Een kusje op je ziel

Autobiografie van ‘Lieve Mona’

Het tragische levensverhaal van Story’s hulpverleenster.

Iedereen kent het: een kind valt en je ‘plakt een kusje op de zere plek’, dan doet die minder pijn. Loek Kessels plakte duizenden kusjes. Talloze mensen die in de problemen zaten, schreven een brief aan ‘Lieve Mona’, Story’s raadgeefster voor de lezers, en ontvingen van haar een brief vol troost en wijze raad, vol woorden die weer wat zon in hun moeizame leven gaven.

Maar wat niemand wist was dat Mona, de schuilnaam van Loek Kessels, zelf een tragische achtergrond had. Haar moeder was alcoholist. Haar vader, die wél van zijn kinderen hield, stierf helaas vrij jong. Loek worstelde zich door het leven, werd keer op keer geconfronteerd met haar zwaar drinkende moeder die niet alleen aan de drank was, maar er, als voormalig toneelspeelster, ook nog eens bedreven in was om anderen daarover een rad voor ogen te draaien. Niet zij was een problematische vrouw, de fouten zaten bij Loek. En Loekie Kessels, die van jongs af aan haar best deed moeder in alles te behagen opdat ‘lieve mama’ van haar zou houden, voelde zich dan nog schuldig ook. Maar of ze nu moeders schulden betaalde, haar troep opruimde, haar uit de wind hield of excuses voor haar verzon, uiteindelijk kreeg ze altijd te horen: ‘Was je maar niet geboren.’

Loek Kessels, alias Mona, gaf 25 jaar lang adviezen aan de lezers van Story. Daar had ze geen opleiding voor gevolgd, haar studie was het leven dat ze leidde. Een leven waarin het haar steeds weer onmogelijk werd gemaakt iets te bereiken omdat moeder voor die tijd ingreep. En dat niet alleen, de moeder gaf haar dochter ook een minderwaardigheidscomplex mee. Ze was lelijk, zou nooit iets bereiken. Het meisje was zo overtuigd van de waarheid van moeders woorden dat ze stomverbaasd was toen ze er op haar zestiende achter kwam dat jongens haar leuk vonden, háár, die lelijke, onelegante Loekie! Zelfs als ze als jong kind gaat schrijven en een uitgever op haar dertiende een boek met haar kinderverhaaltjes uitgeeft, heeft moeder tijd voor een sneer terwijl vader juist vreselijk trots is. Het is duidelijk. Loekie doet nooit iets goed. Misschien, overpeinst Kessels in haar biografie, heeft het te maken met moeders jaren in Ravensbrück, waar ze vijf jaar gevangen zat. Hoewel, vóór die tijd dronk ze ook al….

Auteur

Loek Kessels (1932) is geboren en getogen in Amsterdam. Zoals hierboven vermeld verscheen haar eerste boek toen ze nog heel jong was. Ze scheef thrillers, kinderboeken en romans. Voor diverse vrouwenbladen schreef ze korte verhalen. Ze was 25 jaar lang de ‘biechtmoeder’ voor lezers van Story.

Waar lezers zich in hun brieven aan ‘Mona’ uiterst kwetsbaar opstelden gaf Loek Kessels zich nooit bloot over haar privéleven. Nu laat ze die terughoudendheid varen. Ze vertelt over haar jeugd, over de liefde voor haar vader, over de toneelcarrière van haar moeder die veel gasten ontving waarbij strijk en zet de flessen op tafel kwamen. Na de oorlog werd haar moeder tolk bij het verhoren van gevangenen. Nadat haar moeder korte tijd vastzat, werd ze gerehabiliteerd. Toen ze weer thuis kwam begon het oeverloze drinken dat zo’n stempel zette op het leven van haar gezin.

Maar de auteur vertelt ook andere dingen. Over haar door moeder afgedwongen abortus toen ze 18 was, haar huwelijk met Jef en de problemen die ze had om zwanger te worden. Dat het tenslotte toch gebeurde en dochter Katinka geboren werd was het grootste geluk in haar leven.

Een boek, waarbij wat drank teweeg kan brengen de boventoon voert. ‘Lieve Mona’, eens vertrouweling van haar lezers, vertrouwt haar lezers nu haar eigen tragische levensverhaal toe. Een aangrijpend verhaal.

Loek Kessels – Een kusje op je ziel. ISBN 978-94-6068-368-8. 303 pagina’s, €19,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2017.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.