Een vrouw in Havana

Fatale driehoeksverhouding

Spanjaard wil nieuw leven beginnen op Cuba. Hij wordt verscheurd door de liefde voor en van twee vrouwen.

Patricio Gamella emigreert van Spanje naar Havana om daar zijn geluk te beproeven. Het is 1947 en Cuba is onder dictator Batista in de macht van de maffia. Patricio is een knappe en handige jongen die zowel sociaal vaardig is als zijn handen kan laten wapperen. Hoewel er veel concurrentie is van andere gelukzoekers weet hij een baantje te bemachtigen bij de prestigieuze modewinkel El Encanto, een deftige zaak voor de invloedrijke en welgestelde inwoners van Havana. César Valdés, de maffiakoning is er klant. En niet alleen hij, maar vooral ook zijn veel jongere echtgenote Gloria komt er graag shoppen om de nieuwste jurk, het mooiste sieraad of het meest exclusieve parfum aan te schaffen.

Patricio is verbijsterd door de schoonheid van de 25-jarige vrouw. Tot zijn verrassing blijkt er een wederzijdse aantrekking. Gloria is diep ongelukkig in haar huwelijk en ziet in Patricio de man die ze eigenlijk had gewenst. Maar van een relatie kan nauwelijks sprake zijn. César Valdés is een gewelddadig en moordlustig type en Patricio en Gloria zouden een liaison van welke aard dan ook niet overleven.

Ondertussen ontvlamt bij Patricio ook liefde voor een ander aantrekkelijk meisje. Het is Nely die in El Encanto de lift bedient. Deze verhouding is uiteraard veel minder problematisch en levert veel plezier op. Echter, als Patricio tussen beide vrouwen zou moeten kiezen dan gaan zijn gedachten toch uit naar de onbereikbare Gloria.

Op een onderhoudende manier maken we kennis met het leven op het eiland Cuba zoals dat zich afspeelt voordat in 1959 Fidel Castro de macht overneemt. Terwijl Patricio, Gloria en Nely de personages zijn van een onmogelijk driehoeksverhouding maken maffiabaas César en een aantal onderknuppels het de geliefden erg moeilijk.

Auteur

Susana López Rubio (1978) is een Spaanse schrijfster. Dit is haar eerste boek dat in het Nederlands verschijnt. Op een aansprekende manier wordt een hartstochtelijke liefdesverhouding tussen een eenvoudige winkelbediende en een maffia-echtgenote te midden van de onstuimige maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba beschreven. Daarbij lijkt het tot een climax te komen als Patricio en Gloria besluiten stiekem met een vliegtuig van het eiland weg te vluchten. Deze actie leidt echter tot verwikkelingen waarbij uiteindelijk de modezaak El Encanto een sleutelrol speelt en de geschiedenis pas in 2005 een bijzonder einde beleeft.

De roman ontleent zijn waarde vooral aan de flamboyante entourage van de Cubaanse samenleving en de maatschappelijke omwenteling die Fidel Castro te weeg brengt. Het is het decor van een liefdesgeschiedenis waarbij naïeve, primaire emoties prominenter zijn dan diep smartelijk liefdesverdriet. Ter wille van het onderhoudende verhaal moet de lezer dat maar voor lief nemen.

Susana López Rubi – Een vrouw in Havana Vertaald uit het Spaans (El Encanto) door Jacqueline Visscher. ISBN 978-90-225-8085-1 368 pagina’s € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij  2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.