De acht bergen

Mannenvriendschap

Een stadsjongen en een jongen uit de bergen sluiten vriendschap die hun leven lang standhoudt.

Pietro uit Milaan brengt zijn zomervakanties door in het bergdorp Grana. Hij leert er Bruno kennen, een boerenjongen die hem meeneemt op tochten in de bergen. Ook met zijn vader klimt hij, maar daar hij stopt mee omdat die te fanatiek is. Bruno is erg gehecht aan zijn omgeving en wil niet naar de stad om te studeren. Als Pietro’s vader overlijdt krijgt hij als erfenis krijgt een vervallen berghut op een rotshelling bij Grana. Met Bruno bouwt hij er een huis. Het wordt het huis van hen beiden. Pietro is veel weg. Hij is filmer en maakt documentaires, het liefst van het hooggebergte in Nepal. De vriendschap blijft. Bruno knapt een boerderij op en begint een kaasmakerij.

Auteur

Paolo Cognetti (1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Dit boek betekende zijn definitieve doorbraak in Italië en bekroond met de prestigieuze Premio Strega. Bij DWDD was het in september 2017 het boek van de maand. De rechten werden nog voor het verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht.

Vader

De vader was een stille, maar wel dominante man. Zijn grote hobby is bergbeklimmen. Bij dit klimmen was hij erg prestatiegericht: snel naar boven en ook zo veel mogelijk bergen beklimmen. Hij vond het fantastisch als zijn zoon meeging. Het was een grote teleurstelling toen deze last kreeg van hoogteziekte. De teleurstelling werd nog groter toen Pietro wat later weigerde mee te gaan. Bruno nam zijn plaats in. Vele jaren later, als Pietro toch in de voetsporen treedt van zijn vader, vindt hij op bergtoppen in blikken trommeltjes schriften met aantekeningen van klimmers. Hij is dan heel ontroerd als hij de naam van zijn vader aantreft.

Moeder

Ook Pietro’s moeder houdt van de bergen. Zijn ouders hebben elkaar in de bergen ontmoet en zijn daar getrouwd. Beiden voelen zich beter in hun berghut dan in de stad. Ze is echter geen klimmer. Als zij wandelt, dan geniet ze van de bossen en kijkt naar de verschillende planten. Hij heeft met haar een veel betere verstandhouding. Ze is ook heel sociaal, want ze zoekt contact met de bewoners van Grana en bekommert zich om Bruno die ze bijles geeft. Door haar haalt Bruna toch nog zijn diploma.

Pietro

Pietro is de hoofdpersoon, maar de schrijver zegt weinig over diens gedachten en drijfveren. We zien slechts zijn handelingen en zijn reacties op de andere personen. Hij is een gespleten persoonlijkheid. Aan de ene kant houdt hij van de bergen en voelt hij zich helemaal thuis in zijn zelfgebouwde huis, maar hij wil ook vaak naar de stad en tevens naar de Himalaya om daar te klimmen. Een Nepalees zegt hem dat hij waarschijnlijk op zoek is naar de acht beroemdste bergen. Daarin lijkt hij op zijn vader die ook een lijst had van te beklimmen bergtoppen. Met relaties wil het niet gelukken. Langer dan twee maanden  kan hij een vriendin niet bij zich velen. De vriendschap met Bruno houdt echter wel stand.

Bruno

Bruno is een natuurmens. Hij is geboren in de bergen en wil daar ook blijven. Naar de stad of de rest van de wereld verlangt hij niet. Hij neemt genoegen met het eenvoudige leven van een bouwvakker. Als hij later een eigen boerderij heeft met kaasmakerij is zijn doel bereikt. Van zakendoen heeft hij geen verstand. Net als Pietro is hij ook een eenling met maar één vriendschap en één liefdesrelatie. Met een ex-vriendin van Pietro woont hij enkele jaren samen. Ze krijgen ook een kind. Het gaat mis als de kaasmakerij failliet gaat. Evenals Pietro heeft hij een conflict met zijn vader. Voor de vader van Pietro heeft hij veel respect en kan hij het wel goed vinden.

Vriendschap

Het thema in dit boek is de vriendschap tussen Pietro en Bruno. Wat hen bindt is de natuur. Ze leren elkaar kennen op elfjarige leeftijd. Ze maken samen avontuurlijke tochten in de omgeving van Grana. Ze zien elkaar alleen in de zomer, maar ze pakken steeds moeiteloos hun vriendschap weer op, zelfs als er een keer twintig jaar tussenzit. De vader van Pietro is dan overleden. Met Bruno sloopt hij zijn geërfde hut, een bouwval  en bouwt hij een nieuwe. Bruno helpt hem als bouwvakker geheel  gratis. Dit samenwerken aan de hut is wel het hoogtepunt van het boek.

Dit is een warm en sympathiek boek over vriendschap en de vader/zoon-verhouding. Ook de overweldigende natuur van de bergen wordt heel beeldend beschreven. Niet alleen als een liefelijk landschap, maar ook met alle hardheid van lawines. De schrijver heeft een eenvoudige stijl. Hij heeft weinig woorden nodig, maar kan het toch heel treffend zeggen. Jammer is dat de hoofdpersoon raadselachtig blijft. Veel gaat mis in zijn leven: de omgang met zijn vader, zijn carrière en zijn relaties. De schrijver graaft niet al te diep wat betreft zijn karakter, maar de bergen en zijn vriendschap met Bruno geven het boek genoeg inhoud.

Prachtig boek over vriendschap en natuur.

Paolo Cognetti – De acht bergen. Vertaald uit het Italiaans (Le otto montagne) door Yond Boeke en Patty Krone. ISBN 978-90-234-6641-3, 239 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Natuur. Bookmark de permalink.