Besmeurde sneeuw

Radicale moordpartijen

In Zweden staan uiterst links en uiterst rechts tegenover elkaar. Dit leidt tot politieke afrekeningen.

De politie van Stockholm onderzoekt het lijk van een man. Het is de gepromoveerde socioloog Thomas Heber die driemaal met een mes in de rug is gestoken. De wetenschapper deed onderzoek naar linkse activisten.

Aanvankelijk is er maar één getuige van de moord. Het is de zesjarige John Tyrell. Vanuit z’n kamertje op de tweede etage zag hij twee mogelijke daders. Terwijl eentje zich schuil leek te houden rommelde de ander in de tas van het slachtoffer. Van de aanslag zelf zag hij niets. Dat was kennelijk gebeurd toen hij even moest plassen.

Bij onderzoek blijkt dat de dader of daders de dictafoon van Heber hebben meegenomen. Die gebruikte hij voor opnames van interviews. Als de politie het ding te pakken krijgt blijkt de wetenschapper aan de door hem geïnterviewde actievoerders nummers te hebben gegeven. Vooral nummer 1599 en nummer 1601 trekken belangstelling. Wat hebben zij met de moord te maken?

De belangrijkste politieman in het verhaal is Leo Junker. Enige tijd geleden heeft hij per ongeluk een collega doodgeschoten. Op voorwaarden is hij toch weer aan de slag gegaan bij het politieteam van Stockholm. Het gaat hem moeizaam af, want hij is verslaafd aan het angst dempende oxazepam. Hij heeft, op straffe van ontslag, toegezegd dit niet meer te gebruiken, maar het lukt hem niet.

Als het onderzoek naar de moord op Heber vordert blijkt dat niet alleen onder links-radicalen, maar ook in uiterst rechtse kringen mensen met moordplannen rondlopen.

Auteur

Christoffer Carlsson (1986) is criminoloog. In 2014 verscheen in Nederland De toren van de dode zielen. Hij won met dit boek de prijs voor de beste Zweedse thriller. Als vervolg schreef hij dit boek met opnieuw rechercheur Leo Junker in  de hoofdrol. Het gaat in deze politieroman echter om een geheel nieuw verhaal dat zonder probleem los kan worden gelezen van de bekroonde titel.

Dit tweede boek van een mogelijke trilogie is te beschouwen als een politieke thriller. Zowel vanuit het standpunt van rechercheur Junker, als ook vanuit zowel linkse als rechtse activistische personages wordt een web van maatschappelijke radicalisering geschetst waarin geweld niet wordt geschuwd.

Gestaag en geduldig worden de geheimen van onderlinge spanningen en verborgen agenda’s van vaak strijdbare jonge mannen en vrouwen aan de oppervlakte gebracht en aan het duister onttrokken.

Deze thriller laat tevens zien hoe vele motieven van vaak emotionele aard het menselijk gedrag aansturen. Dit heeft wel tot gevolg dat het tempo van het verhaal soms traag verloopt. De lezer moet bereid zijn de mede hierdoor gecompliceerde plot voor lief te nemen.

Knappe thriller over gewelddadig politiek activisme.

Christoffer Carlsson – Besmeurde sneeuw Vertaald uit het Zweeds (Den fallande detectiven)  door Rory Kraakman ISBN 978-90-445-3623-2, 384 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij De Geus 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.