Flip

Een man in een cocktailshaker

Op stap met dode echtgenoot.

Duifje Sillevis is al tientallen jaren getrouwd met Flip. Mensen die niet beter weten denken dat ze al twintig jaar weduwe is, maar Duifje weet beter. Want ze praat tegen Flip, vraagt hem raad en neemt hem overal mee naar toe. Jammer alleen dat Flip niet meer terugpraat en dat hij geen grote enge spinnen meer uit haar kamer kan halen, daar was hij altijd goed in… Nu hij als as in een cocktailshaker woont is hij weliswaar bij haar, maar niet meer zo actief en verrassend als voorheen. Eigenlijk, denkt Duifje, is ze best alleen. Ze zet een advertentie voor een gezelschapsheer tegen betaling. Een paar uur per week iemand om tegenaan te praten, dat lijkt haar wel wat. Ze vraagt Flip wat hij ervan vindt en haar liefste maakt geen bezwaar.

Tjibbe Werkman meldt zich, een AOW’er die wat wil bijverdienen. Merkwaardig genoeg komt hij helemaal vanuit Amsterdam naar het natuurgebied waar Duifje woont, maar als hij dat geen probleem vindt zal zij er ook niet mee zitten. Integendeel, Duifje droomt: wie weet neemt hij haar eens mee naar Amsterdam, daar zou ze zo graag wonen. Tjibbe heeft een al even dubbele agenda want hij mist zijn tuin, snakt naar een flink stuk grond om lekker te tuinieren, dus als het met Duifje wat wordt….

Auteur

Marjan Berk (1932) werkte jarenlang in de wereld van cabaret, toneel, musical, film en televisie. Ze schreef talloze scenario’s, onder andere voor Vrouwenvleugel waarvoor ze in 1994 de Gouden Televizier-ring won. Berk schreef meer dan veertig romans, verhalen en kinderboeken. Ze wordt wel De koningin van het korte verhaal genoemd. Humor en zelfspot zijn haar ijzersterke troeven.

Duifje heeft een vriendin in de straat, Rika, net als zij al twintig jaar weduwe. Als deze dame nieuwsgierig een kijkje komt nemen tijdens Tjibbes eerste bezoek, springt er meteen een vonk over tussen die twee. Duifje is nog steeds monogaam getrouwd met Flip, Rika heeft zich over het verlies van haar man heen gezet en ziet een nieuwe relatie wel zitten.

Uiteindelijk beseft Duifje dat zij toch ook eens afscheid moet nemen van de as van haar lieve Flip. Maar alleen al bij de gedachte krijgt ze het Spaans benauwd. Als ze de stap tenslotte toch zet krijgt ze, geheel toevallig, een nieuw doel in haar leven.

Dit is een lief en vertederend verhaal. Marjan Berk verstaat de kunst een zwaar onderwerp als rouwverwerking met liefde, lichte spot en inlevingsvermogen op papier te zetten. Knap en ‘snel’ geschreven, een ‘liedje van een verhaal’.

Marjan Berk – Flip. ISBN 978-90-450-3493-5, 93 pagina’s, €14,99. Amsterdam: Atlas Contact 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.