De man die zijn schaduw zocht

Lisbeth Salander zint op wraak

Lisbeth Salander is nog niet klaar met wat haar in haar jeugd is aangedaan. Ze komt op het spoor van een instituut dat experimenteerde met genetica.

In dit vijfde deel van de Millennium-serie keren de hoofdpersonen Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist terug. Lisbeths vroegere voogd Holger Palgren is meer te weten gekomen over haar jeugd. Met Mikael gaat ze op onderzoek. Ze krijgen te maken met personen die experimenten uitvoerden voor het Register voor Genetica en Leefmilieu. Die experimenten betroffen tweelingen. De onderzoekers van vroeger proberen deze met alle middelen te verdoezelen. Daarnaast wordt er ook nog een vete uitgevochten tussen Benito en Lisbeth. Zij hadden een heftig gevecht in de gevangenis. Benito wil Lisbeth vermoorden. Een derde verhaallijn betreft Faria Kazi, een jonge moslimvrouw uit Bangladesh die te maken heeft met een gedwongen huwelijk en ernstig onderdrukt wordt door haar vader en broers.

Auteur

David Lagercrantz (1962) is journalist en bestsellerauteur. Hij werd bekend met Ik, Slatan en het vierde deel van de Millenniumreeks Wat ons niet zal doden. De eerste drie delen werden geschreven door Stieg Larsson.

Lisbeth Salander

De schrijver is er in geslaagd om het fascinerende personage uit de vorige delen Lisbeth Salander weer heel trefzeker neer te zetten. Ze is heel intelligent en houdt zich bezig met kwantummechanica. Ook in dit boek weet ze al hackend door te dringen in computers die geheime informatie bevatten. Haar karakter is wel wat positiever. Terwijl ze zich in de vorige delen nogal autistisch gedroeg, communiceert ze nu normaal met de sympathieke politieman Jan Bublanski, met Mikael Blomkvist en haar advocate Annika Giannini. Ze is ook heel sympathiek door op te komen voor Faria Kazi. Daarnaast blijft ze nog steeds heel fel in gevechten. Ze houdt haar hoofd koel en slaat toe op de goede momenten.

Draken

Op het omslag prijken drakenkoppen. Lisbeth heeft een drakentatoeage op haar rug. Wat voor rol speelt de draak in haar leven ? De schrijver geeft hier een prachtige verklaring voor. Uit de vorige delen weten we dat Lisbeth als klein meisje meemaakte dat haar moeder door haar vader mishandeld werd. Toen op een dag mensen kwamen om haar uit het gezin weg te halen vluchtte ze weg. Ze kwam terecht in een kerk met een beeldengroep van Sint Joris en de draak. St. Joris bedreigde met zijn speer de draak die machteloos op zijn rug lag. Lisbeth voelde zich als de draak. Deze zou weer opstaan en vuur gaan spuwen en daarmee zijn vijanden vernietigen. Zo ging het ook steeds met haar.

Personages

Evennals in zijn vorige boek gebruikt Lagercrantz weer heel veel personages. Om ze uit elkaar te houden ben je bijna verplicht om schemaatjes te maken. Het verhaal wordt ook niet vanuit enkele personen verteld, maar door vele romanfiguren. Helaas komt de absolute hoofdpersoon uit de vorige Millenniumboeken Mikael Blomkvist maar weinig aan bod komt. De grootste griezel in het boek is Rakel Greitz, een echte heks die mensen bedreigt met haar injectienaald. Jammer dat we weinig te weten komen over haar motieven.

Spanning

De schrijver is er in geslaagd een heel spannend boek te schrijven. Het verhaal is gecompliceerd, maar boeit van begin tot eind. De verschillende verhaallijnen worden heel knap met elkaar verbonden. Het boek gaat naar een bloedstollend einde. Zowel Lisbeth als Mikael komen weer in zeer gevaarlijke, levensbedreigende situaties.

Een uiterst spannend Millenniumdeel.

David Lagercrantz – De man die zijn schaduw zocht. Millennium 5. Uit het Zweeds vertaald (Manne som sökte sin skugga) door Geri de Boer. ISBN 978-90-5672-571-6, 349 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Signatuur 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.