Lek

Smerige rat

Vooraanstaande rechercheur raakt verstrikt in omkoping, heroïnehandel en moord. Uiteindelijk verraadt hij zelfs collega’s.

Dennis John Malone is een superagent met een superstatus. Hij leidt het hoogste eliteteam van de NYPD (New York Police Department) namelijk de Manhattan North Special Task Force . Zijn directe collega’s zijn Russo, Billy O. en Monty. Alle drie ook koningen van de straat.

Malone is getrouwd en heeft kinderen. Weliswaar ligt hij in scheiding en houdt hij er een zwarte vriendin op na, maar hij zorgt goed voor zijn familie zoals alle topagenten dit doen. En dat kan niet van een gewoon salaris. Omkoping, verdachte gunsten, witwassen en drugsverkoop leveren vele tienduizenden dollars extra op. Mocht Malone plotseling overlijden dan ligt er voor vrouw en kinderen een fors bedrag klaar. Bovendien hoeven zijn kinderen niet bang te zijn voor een studieschuld. Deze financiële zekerheid geldt eveneens voor de families van zijn collega’s.

Deze mannen van de Force behoren tot de gevaarlijksten van de 38.000 mensen in het blauw. Hun voornaamste taak is het indammen van de handel in heroïne maar misschien nog veel belangrijker is het terugdringen van de handel in en het bezit van wapens.

Echter, zoals het spreekwoord luidt Wie met pek omgaat wordt ermee besmeurd. Dat geldt ook voor Malone en zijn eenheid. Bovendien zijn ze natuurlijk niet onkwetsbaar. Billy O. zal de eerste zijn die het loodje legt.

Van hoger hand krijgt de Special Task Force er een nieuwe agent bij. Dat is altijd uitkijken want iemand van buiten kan zomaar een verklikker zijn, misschien wel van de FBI. Dat is de instelling die de politie van New York het meeste vreest, nog meer dan Interne Zaken. Vooral als Malone 50 kilo heroïne in de wacht weet te slepen en verstopt in een door hem zelf geregeld safehouse. Als appeltje voor de dorst voor hem en zijn maten. Maar wie is te vertrouwen?

Auteur

Don Winslow (1953) is een Amerikaanse thrillerschrijver. Van hem verschenen eerder Savages en Het kartel. Met dit boek levert hij een indrukwekkende en goed gedocumenteerde politieroman waarin helden van het NYPD aan hun eigen succes ten ondergaan. Als koningen in hun rijk kunnen Dennis Malone en met hem zowel hoger als lager geplaatsten diep vallen. Dat geldt trouwens ook voor de schurken.

Niet alleen hangt de 50 kilo geroofde heroïne als een steen om Malones nek, maar ook achtervolgt hem het feit dat hij voor eigen rechter speelt en executies niet uit de weg gaat. Langzamerhand brengen zijn superieuren hem zo in het nauw dat hij niet anders kan dan zijn maten te naaien. Ook al weet hij dat zijn lot als rat is bezegeld. Maar alvorens alles te verliezen wordt hem nog één afrekening gegund. Bloedstollend zal het einde zijn.

Prachtige thriller over het geweld in New York.

Don WinslowLek Vertaald uit het Engels (The Force) door Tasio Ferrand. ISBN 978-94-027-2670-1, 464 pagina’s, € 19,99 Amsterdam: HarperCollins Holland 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.