Schaduw

Gruwelijke seriemoordenaar in Rome

Een klassieke politieroman die zich in Rome afspeelt, niet tussen de beroemde monumenten, maar in buurten met verlaten industriële gebouwen.

Commissaris Mancini, een beroemd profiler, moet met een speciaal team een seriemoordenaar opsporen. Mancini die pas zijn vrouw verloren heeft, functioneert slecht. Toch lukt het hem door zijn vernuft en zijn geweldige team de moordenaar te vinden.Auteur

Mirko Zilahy (1974) studeerde en doceerde Italiaanse taal- en letterkunde. Hij werkte als journalist en werd nationaal bekend vanwege zijn Donna Tartt-vertalingen. Dit is zijn debuutroman.

Enrico Mancini

Aan de hoofdpersoon Enrico Mancini wordt veel aandacht besteed. Zijn vrouw Marisa is na een lang ziekbed aan kanker overleden. Uitvoerig worden we bericht over haar verblijf in het ziekenhuis en de liefdevolle maar vergeefse behandeling door dokter Carnevali. Manicini hield zielsveel van zijn vrouw en eigenlijk wilde hij stoppen met zijn politiewerk. Dan wordt bekend dat dokter Carnevali wordt vermist. Mancini wil er alles aan doen om hem te vinden. Hij moet echter stoppen met deze zaak als Rome in paniek raakt door een aantal moorden die op elkaar lijken. Tegen zijn wil wordt hij gedwongen de leiding te nemen in dit onderzoek. We maken Mancini mee in  al zijn crises. Hij kan zijn werk nauwelijks aan.

Profiler

Mancini is een internationale grootheid als profyler. In deze thriller wordt zeer uitvoerig aandacht besteed aan dat werk. Hij probeert een daderprofiel te maken. Aan de hand van nagelaten sporen en de modus operandi, de handelswijze van de crimineel, ontstaat een beeld van de persoonlijkheid van de dader: leeftijd, man of vrouw, motieven, gebruikt wapen en plaats en tijd van de misdaad. Mancini was een leerling van professor Biga. Deze wordt voor deze moorden ook geraadpleegd. Een groot gedeelte van deze politieroman bestaat uit het samenwerken volgens deze methode. Al gauw komen ze met hulp van het forensisch onderzoek en de e-mails van de dader die zich de Schaduw noemt tot het profiel van een rituele seriemoordenaar.

Sfeer

Verdienste van de schrijver is dat hij een unieke sfeer oproept. Dat komt in de eerste plaats door de locaties. Het onderzoeksteam zit in een bunker. De plaatsen waar de slachtoffers worden aangetroffen zijn zonder uitzondering luguber. In zijn nawoord geeft de auteur een toelichting voor de keuze van de locaties. Hij koos voor het andere Rome met een voormalig slachthuis dat tot voor kort fungeerde als een enorme gehaktmolen annex bloedpers, die de Tiber rood vervuilde. Andere voorbeelden zijn een gasfabriek en een kerncentrale. Hij beschrijft deze plaatsen zeer gedetailleerd. Daarbij is de voortdurende regen ook sfeerbepalend.

E-mails

Mede door de methode van het profileren blijft het boek, ondanks de vele details. spannend. Stukje bij beetje ontstaat een beeld van de moordenaar. In de cursief gedrukte stukken is deze zelf aan het woord. In mysterieuze e-mails met als afzender Schaduw kondigt hij de moorden aan. Hij rekent af met een aantal personen die hem iets hebben aangedaan. Dat aantal houdt de dader strikt aan en heeft te maken met een sterrenbeeld. Hij houdt van raadsels die de onderzoekers moeten oplossen. Het laatste stukje van de legpuzzel wordt door de commissaris in zijn eentje gelegd, een levensgevaarlijke actie. Daarmee krijgt de thriller een zeer verrassend en heel spannend slot.

Een fascinerende en meeslepende politieroman

Mirko Zilahy – Schaduw. Uit het Italiaans vertaald (È cosi che si uccide) door Aniek Njiokiktjien. ISBN 978-94-0160-694-3, 381 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Xander 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.