De lange dagen van Castellamare

Vier generaties op een piepklein Italiaans eiland

‘Dokter vondeling’ en zijn nageslacht tussen 1914 en 2010.

Dokter Amadeo Espositos wordt op een nacht gewekt omdat hij naar het landgoed van signor il conte (heer graaf) moet komen. Diens vrouw Carmela is aan het bevallen en de vroedvrouw heeft hulp nodig. Die nacht zal ook Amadeo’s vrouw Pina een zoon krijgen. De dokter vertrekt naar het landgoed omdat Pina’s bevalling nog even kan duren. Hij moet een keizersnede bij Carmela uitvoeren en zij roept hem tijdens de bevalling toe dat de nieuwe baby zijn zoon is, en dat hij dat best weet. Hij heeft inderdaad een korte relatie met haar gehad maar wist van geen zwangerschap af. De beschuldiging, in het bijzijn van getuigen, zet een geruchtenstroom op gang. Alle bewoners van het kleine eiland Castellamare praten erover.

Pina bevalt diezelfde nacht van een jongetje. De ‘tweeling van de dokter’ is het grootste schandaal dat het eiland ooit heeft opgeschrikt. De dorpelingen besluiten dat de dokter zijn werk als arts niet meer mag doen. Nadat Amadeo en Pina vrede hebben gesloten krijgen ze drie zoons en jaren later een meisje dat Maria-Grazia heet. Het echtpaar runt de oude dorpskroeg en Amadeo wordt regelmatig bij medische problemen geconsulteerd, zij het nooit officieel.

Het boek draait om Amadeo (een vondeling uit Florence) en Pina, om hun zoons en om Andrea, de (later fascistische) zoon van il conte, om Maria-Grazia en haar nageslacht, hoe zij tot trouwen kwam en hoe het haar zoon verging in de tijd van modernisering en van de crisis na de eeuwwisseling.

In dit verhaal speelt de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Want het eiland Castellamare mag lange tijd onopgemerkt blijven als stip op zee, op een gegeven moment komen de gruwelijke gebeurtenissen van buitenaf toch hun tol opeisen. De jongens en mannen van het eiland moeten in dienst. De oorlog dunt de bevolking van het eiland op wrede wijze uit. Amadeo en Pina wonen in het Huis aan de Rand van de Nacht, een naam die de duisternis lijkt te symboliseren. Want de tijd lijkt maar niet aan te breken dat de zon weer op zal gaan.

Auteur

Catherine Banner (1989) begon op haar veertiende te schrijven het Young Age-boek Ogen van de Koning, waarmee ze internationaal aandacht trok. Ze studeerde Engels. Dit boek komt uit in 22 landen. Ze woont met haar man in Turijn.

De zoons Esposito zijn niet allemaal zo dol op het kleine Italiaanse eiland als hun ouders. Ze maken plannen voor een leven ver over de grenzen. Slagen zij daarin? En vertrekt ook Maria-Grazia of blijft ze op Castellamare op, het eiland waar iedereen gelooft in de wonderen van Sant’Agata?

Het is verleidelijk om tips van sluiers op te lichten, want dit boek vertelt vele verhalen en die zijn allemaal de moeite waard. Maar eigenlijk kan ik u alleen maar dringend aanraden om dit heerlijke boek zelf te lezen.

Het is een romantisch boek, een wreed boek soms ook, een poëtisch en lyrisch boek, een vertederend boek vol leven en dood, vol liefde en ruzies…. Meeslepend.

Catherine BannerDe lange dagen van Castellamare Vertaald uit het Engels (The House at the Edge of Night) door Lara Visser. ISBN 978-90-245-7659-3. 479 pagina’s, €19,99.Amsterdam: Luitingh – Sijthoff 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.