Bevroren dromen

Man vlucht weg voor de gedroomde dood van zijn dochtertje

Is het noodlot af te wenden als je ervoor op de loop gaat?

David Winkler krijgt als zoon van een Finse moeder al jong verhalen te horen over sneeuw en  ijskristallen, over wolken, water en gletsjers. Hij vindt het allemaal even prachtig, probeert  sneeuwkristallen te tekenen en ontdekt dat zij zeshoekig zijn. Op negenjarige leeftijd ontdekt hij dat hij voorspellende dromen heeft. Hij droomt dan nachten lang – als in een bevroren droom – dat iemand een ongeluk krijgt en sterft. Pas als dat echt gebeurd is, worden zijn dromen weer vloeibaar en krijgt hij rust. Hij is doodsbang voor die gave. Gelukkig blijven de dromen  soms jaren weg.

David wordt hydroloog, houdt zich bezig met de wetmatigheden van ijskristallen en doet weervoorspellingen. Een nerd vinden veel mensen en dat maakt hem niet aantrekkelijk voor mooie meisjes. Maar als hij op zijn 32ste de getrouwde Sandy ontmoet slaat de liefde over. Ze krijgen een relatie en vluchten samen. Als zij aankomen in Ohio, waar zij gaan wonen, vertelt Sandy David dat zij zwanger is. Hij is dolgelukkig. Ze leiden een rustig leven, Sandy gaat in de kelder van hun huis kunstwerken van ijzer maken, David zoekt een baan. Op de dag dat dochtertje Grace geboren wordt is hun leven volmaakt.

Maar als Grace een paar maanden oud is slaat het noodlot toe. David droomt dat het meisje verdrinkt, door zijn schuld. Hij durft niet meer te slapen, bang dat de droom zich herhaalt. Maar steeds als hij van uitputting toch even wegzakt, gebeurt het weer: Grace verdrinkt en hij is degene die haar in het water laat vallen. David besluit dat er maar één oplossing is om haar dood te voorkomen: hij moet zelf weggaan, dan heeft zij kans op leven. Hij schrijft een briefje aan zijn geliefde Sandy en vertrekt als een dief in de nacht. Hij komt pas terug als hij 59 jaar oud is.

Deze roman gaat over Davids leven, verdeeld over zes boeken als in de zes punten van een sneeuwkristal.

Auteur

Anthony Doerr (1973) schreef enkele verhalenbundels en een memoir over zijn verblijf in Rome voordat in 2004 zijn eerste roman De verlossing uitkwam. Voor zijn tweede boek Als je het licht niet kunt zien won hij in 2015 de Pulitzer Prijs voor fictie. Daarna kreeg ook deze roman nummer brede aandacht.

Zwerven

David Winkler vlucht van vrouw en kind vandaan naar een plaats eiland. Hij krijgt vrienden, het echtpaar Felix en Soma, en gaat er werken bij een hotel. Het jongste dochtertje Naaliya, is een soort surrogaatdochter voor hem. Ondanks het feit dat hij Sandy en Grace nooit uit zijn gedachten kan bannen is hij redelijk gelukkig. Totdat hij op een dag opnieuw een ‘bevroren droom’ krijgt, ditmaal over Naaliya die zal verdrinken. Hij vlucht opnieuw, nu minder ver weg. Jaren later redt hij het meisje uit zee. Met die redding komen de vragen op: in hoeverre ligt het noodlot vast, kunnen en moeten wij het willen keren?

David besluit op zoek te gaan naar Sandy en Grace. Hoe die tocht verloopt laten wij graag aan de lezer.

Dit schitterende boek biedt meer dan een mooi verhaal. De auteur trakteert de lezer op prachtige verhandelingen over water, ijs en zomerse natuur. Hij neemt ons mee in filosofische beschouwingen, in poëtische beschrijvingen.

Dit boek is iedere leesminuut dubbel en dwars waard, misschien een reden om het heel rustig te lezen ?.

Anthony Doerr – Bevroren dromen. Vertaald uit het Engels ( About Grace) door Edo Marinus. ISBN 978-90-443-5222-1, 432 pagina’s, €19,99. Amsterdam: The House of Books 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.