Iedereen sterft behalve jullie

Deon Meyer – Koorts. Uit het Engels vertaald (Fever) door Karina van Santen en Martine Vosmaer, ISBN 978-94-005-0826-2, 480 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Vijf procent van de mensen blijft leven. Lukt het ze om een nieuw bestaan op te bouwen?

Het moest er een keer van komen. Door een toevallige samensmelting van virussen komt in korte tijd 95% van de mensheid te overlijden aan de geheimzinnige Koorts. Willem Storm en zijn zoon Nico van dertien jaar wonen in Zuid-Afrika en blijven leven, Ze behoren tot de enkelingen die immuun blijken voor de het vernietigende virus. Het leven zoals ze dat gewend zijn verandert echter razend snel. Meest ingrijpend is misschien wel het wegvallen van de elektriciteit. En overal duiken gevaren op. Zoals roedels wilde honden die het ook op mensen hebben voorzien.

Gelukkig doen auto’s en machines het nog wel. Voorlopig is er benzine en diesel. Er zijn ook voedselvoorraden en wapens. Af en toe zie je zelfs een vliegtuig en een helikopter in de lucht.

Willem Storm weet met een aantal anderen een nieuwe kolonie te stichten. In enkele jaren zal die uitgroeien tot een bevolking van vele duizenden. De problemen waar de nieuwe gemeenschap mee worstelt zijn gigantisch. Zo is er alleen al het voortdurend gevaar van roofzuchtige bendes en blijkt getrainde defensie één van de eerste behoeftes. Eendracht is nodig, maar men raakt onderling zowel godsdienstig als maatschappelijk vaak scherp verdeeld

Voortdurend verschijnen nieuwe belangstellenden om toegelaten te worden, soms met wel 200 tegelijkertijd. Van heinde en verre komen ze voor de nieuwe gemeenschap. Is iedereen te vertrouwen? Het blijkt van niet.

Deze uitzonderlijke roman is van alle tijden en laat de mensheid op drift zien. De Koorts is net als het water rond de Ark van Noach of de Triffids uit het apocalyptische verhaal van John Wyndham, maar ook doet het denken aan de vluchtelingen van onze tijd die er naar smachten te delen in onze rijke samenleving en aan onze poorten rammelen.

Deon Meyer (1958) is in Nederland erg populair geworden met zijn politiethrillers waarin Bennie Griessel de hoofdrol speelt..

Centraal in deze roman Koorts staan de oprichter van de nieuwe staat Willem Storm en zijn zoon Nico. Naarmate Nico volwassen wordt komt hun relatie steeds meer onder druk te staan. De worstelingen in de nieuwe gemeenschap op macroniveau zien we terug in spanningen op microniveau tussen vader en zoon.

In dit boek kan de auteur als thrillerschrijver ook zijn kwaliteiten tonen en er komen spannende acties langs die adembenemend zijn. Zoon Nico ontwikkelt zich als een uitmuntend scherpschutter en handig strateeg die zijn talenten ten volle kan inzetten om de gevaren die overal dreigen de baas te worden. Dat je het leven nu eenmaal niet in alle opzichten in de hand kan houden moet ook hij echter onder ogen zien.

Een uitzonderlijke, grensverleggende thriller waarbij spanning en actie horen bij het opbouwen van een nieuwe gemeenschap van mensen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Diversen. Bookmark de permalink.