Avonturen van stoere vrouwen

Wereldwijven, 27 portretten van grensverleggende Nederlandse vrouwen. ISBN 978-94-6185-200-7. 279 pagina’s, €19,95. Leersum: Uitgeverij Grenzenloos / VanDorp 2017.

Verhalen van vrouwen die durfden waarvan andere seksegenoten dromen.

Altijd dromen van een bestaan in Congo, verliefd worden op Frankrijk, gefascineerd naar foto’s van Colombia kijken en denken ‘daar zou ik wel willen wonen’ of… Noem de 27 landen waarnaar de vrouwen verhuisden die de bundel Wereldwijven bevolken, en iedere verhuizende vrouw had een heel eigen reden om juist daar naartoe te gaan. Ook als die reden ‘werk man’ was, en zij in zijn kielzog vertrok had zij in dat land de power om een eigen bestaan op te bouwen, aan de vreemde omstandigheden aangepast, meestal in een ander beroep dan het hare. Vanuit die power en vanuit een gedeelde schrijfhobby ontstond deze bundel. Zevenentwintig vrouwen verhuisden en keken naar vrouwen voor wie verhuizen vluchten was: vluchten voor bittere armoede, vluchten om de kinderen een beter bestaan te geven.

In de tijd dat deze verhalen spelen begon het vrouwenblad LINDA een nieuwe site. Daarvoor vroeg de redactie enthousiaste bloggers vanuit de hele wereld om hun stem te laten horen, te vertellen over hun bestaan. Daarmee konden de schrijvende vrouwen zich onder de comfortabele paraplu van een ‘merk’ scharen. Er zou een kruisbestuiving ontstaan tussen site en tijdschrift onder de naam Wereldwijven. En daar kwamen ze met hun verhalen: Vivian Oskam vertelde hoe ze in Polynesië een baby kreeg. Nienke Grootendorst-Magnin schreef vanuit Congo een ode aan weeshuisvader en arts Père Hugo in Kinshasa. Dorine Veelders voelde zich compleet door elkaar geschud in Bangalore. Ze constateerde dat haar drie kinderen – toen ze na drie jaar vertrokken – zelfs het merkwaardige hoofdwiegelen wobbly head gebruikten zonder dat zelf door te hebben. India eng? Lastig om te wonen vanwege de grote verschillen tussen heel rijk en mensonterend arm, maar toch een land om veel van te houden. Esther Poiesz emigreerde naar Perth in Australië, wie ook wel eens droomt van zo’n stap naar Down Under zou beslist haar verhaal moeten lezen.

Zevenentwintig auteurs schrijven onder de paraplu van de Wereldwijven. Een perfecte relatie, de manier om mooie verhalen te krijgen voor het blad, de manier om vrouwen van over de hele wereld hun nieuwe leven te laten beschrijven.

De schrijvers hebben vanuit de bevoorrechte posities waarin zij allemaal verkeren, besloten hun opbrengsten voor dit boek te doneren aan de stichting She Decides. Deze stichting, opgericht door minister Lilianne Ploumen, zet zich in voor zelfbeslissingsrecht van vrouwen en meisjes over de hele wereld. De minister schreef het voorwoord in het boek.

Dit is een boek als een schaal vol overheerlijke hapjes. Steeds kies je zorgvuldig: zelf dol op Zwitserland? Lees je dat verhaal eerst. Altijd willen weten hoe het is om in Zuid-Afrika te wonen? Start dan daarmee. Langzaam genietend snoep je de schaal leeg. Op, jammer.

Het ene verhaal is nog mooier, boeiender en interessanter dan het andere. Want ook een verhaal over een land waar je nog voor geen miljoen zou willen wonen kan een openbaring zijn als je leest hoe het die vrouw vergaat die er inmiddels zes jaar woont. Ze wil nooit meer met man en zes kinderen (twee van hem, twee van haar, twee van samen) weg uit Qatar.

Dit is een prachtig boek, met mooie foto’s die de vrouwen zelf in ‘hun land’ maakten. Het is een boek voor reizigers die gegidst willen worden en een boek voor huismussen die liefst reizen vanuit de luie stoel.

Kortom: mooi boek, geweldige verhalen, puur genieten. Koop het en neem het mee op vakantie dan kunt u al lezend dubbelop reizen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Diversen. Bookmark de permalink.