Chantage en moord

Steve CavanaghHet pleidooi. Vertaald uit het Engels (The Plea) door Ralph van der Aa. ISBN 978-90-225-7160-6, 443 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: Boekerij 2017.

Als een advocaat een onschuldige moordenaar laat bekennen kan hij zijn vrouw uit de gevangenis houden.

Het is volkomen duidelijk dat David Child zijn vriendin heeft vermoord. En niet zo’n beetje ook. In zijn kolossale en peperdure appartement in hartje New York vuurde hij twee magazijnen kogels op haar af. Na de moord heeft hij geprobeerd met zijn auto weg te komen, maar werd helaas door een dronken bestuurder aangereden. De politie was snel ter plaatse en vindt het moordwapen in de wagen. De kogels matchen, op de bewakingsbeelden is te zien dat hij met zijn vriendin het appartement binnenkomt en dat Child als enige weer vertrekt. Er is geen speld tussen te krijgen. David Child is de moordenaar, want er was niemand anders in de buurt.

Maar Child is ook een steenrijke ontwikkelaar van een computerprogramma dat miljarden dollars kan witwassen door al het geld tijdelijk uit te smeren over duizenden bankrekeningen waardoor het onbereikbaar wordt voor de fiscus. Dat geld gaat na drie etmalen terug naar één rekening. Er zijn een hoop ongure jongens die graag willen weten welke rekening om daar vervolgens de hand op te kunnen leggen.

Advocaat Eddie Flynn wordt gechanteerd om David Child te laten bekennen voor strafvermindering. Als hij slaagt zal zijn vrouw Christine een gevangenisstraf voor fraude kunnen ontlopen.

Flynn moet een hoop problemen oplossen. Ten eerste moet het hem lukken dat Child zijn huidige advocaat op straat zet en hem in dienst neemt en vervolgens dat de rechter hem voor een schuldbekentenis een flinke strafvermindering toestaat.

Het grootste probleem is echter dat David helemaal niet wil bekennen. Ondanks de overweldigende bewijzen zegt hij onschuldig te zijn. En het wordt helemaal ingewikkeld als Flynn ook dat sterke gevoel krijgt. Is Child wel de moordenaar?

Wie wil David Child, die miljarden dollars met zijn computerprogramma manipuleert, achter de tralies hebben? En met welk doel?

Van Steve Cavanagh (1976), pseudoniem voor Steve Mears, verschenen eerder de thrillers De verdediging en Geen tijd om te sterven met advocaat Eddie Flynn in de hoofdrol. Het zijn romans waarin bloedstollende en meeslepende rechtbankscenes worden afgewisseld met niets ontziende gewelddadige acties. Ook dit boek, zonder problemen ‘los’ te lezen overigens, geeft geen moment rust.

Binnen 48 uur moet Flynn het probleem van moordenaar en programmeur Child enerzijds en de dreigende aanklacht tegen zijn echtgenote anderzijds zien op te lossen. Daarbij doemen voortdurend obstakels op. Advocaten van kwaaie zaken, narcistische rechters, schietgrage lijfwachten, maar vooral keiharde geldwolven met alleen dollartekens in hun ogen.

Deze thriller zit vol met spetterende incidenten en ontknopingen die de lezers opjagen tot de bevrijdende oplossing van het mysterie op de laatste pagina’s.

Dit boek zal niemand vervelen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.