Bloeddorstige seriemoordenaar

Jo NesbøDe Dorst. Uit het Noors vertaald (Tørst) door Annelies Vroom. ISBN 978-90-234-6479.2, 512 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Cargo 2017. 

De politie wordt geconfronteerd met een seriemoordenaar die zijn slachtoffers doodbijt met ijzeren punttanden. Harry Hole moet het oplossen.

Politiechef Mikael Bellman staat op het punt Minister van Justitie te worden. Zijn team heeft het moeilijk met een serie vampiristmoorden. Hij haalt Harry Hole terug van de politieacademie om zijn team te assisteren. Hij wil geen reputatieverlies lijden. Harry had zich ter wille van zijn huwelijk teruggetrokken van het politiewerk, maar Bellman chanteert hem. De komst van Harry is pijnlijk voor Katrina Bratt, de collega die het onderzoek leidt.

Met een klein team gaat Harry aan het werk. In zijn team zit ook Hallstein Smiths, een psychiater die bezighoudt met vampiristen. Harry is succesvol en hij komt steeds dichterbij de moordenaar. Het wordt geleidelijk een duel tussen speurder en moordenaar: wie is de slimste?

Jo Nesbø (1960) is een Noorse popmuzikant bij de in eigen land bekende band Di Derre. Ook was hij bekend als voetballer. Sinds 1997 schrijft hij kinderboeken en misdaadverhalen. De hoofdpersoon van zijn politieromans is de aan drank verslaafde Harry Hole. Voor Vleermuisman ontving hij de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië.

De opbouw van deze politieroman is wat eigenaardig. Op tweederde van het boek lijkt er een einde te zijn, alles is immers opgelost. Hole is echter nog niet tevreden . Met succes zoekt hij verder. Er blijken nog meer mensen betrokken te zijn bij de moorden. Het verhaal moet dan wel weer helemaal op gang komen. Ook nu weer gaat het naar een climax. Dit gebeurt daarna nog een keer. Dit laatste deel is echter zo subliem, verrassend en spannend dat het alles goed maakt.

De thriller is heel omvangrijk, maar liefst 512 pagina’s. Dit komt niet alleen door de gecompliceerde plot met driemaal een climax, maar ook door lange uiteenzettingen. De psychiater Smiths geeft hele colleges over het verschijnsel vampirisme. Dat gebeurt in een gesprek met Harry Hole, met een journaliste en ook nog tijdens zijn promotie. Vaak zijn er dan herhalingen. Ook bij andere personen komt dit voor. Harry vertelt bijvoorbeeld uitvoerig dat hij vier manieren van ontwaken onderscheidt.

Een andere oorzaak voor de omvang zijn de talrijke nevenintriges. Ze brengen de personages wel beter in beeld, maar voegen niets toe aan de verhaallijn. Waarom moet het overspel van Bellman besproken worden en dan ook nog eens de wraak van zijn vrouw? Waarom moet de vrouw van Harry zo ernstig ziek worden? Waarom moeten de zakelijke activiteiten van Harry met de Jealousy Bar zo gedetailleerd worden verteld? Dit gaat zeker ten koste van de spanning. De schrijver kon hier duidelijk geen maat houden.

Het is een eigentijds boek en zien allerlei hedendaagse zaken terug in het verhaal. Zo gaat het uitgebreid over de app Tinder die het mogelijk maakt om snel een sekspartner in je nabije omgeving te vinden. Met de nodige risico’s! Er wordt gebruik gemaakt van een 3D-printer en de sociale media zijn cruciaal.

Opvallend is dat het vaak over muziek gaat, Veel personages hebben het daarover. Als er ergens muziek klinkt dan wordt zowel de band als het nummer genoemd. Het meest komt het voor als het gaat over de Jealousy Bar, een bar die in het verhaal gekocht wordt door Harry. Een leuke nevenintrige, maar volstrekt overbodig in het verhaal van de seriemoorden.

Een sterk punt van de schrijver is de manier waarop de hoofdrolspeler Harry Hole wordt beschreven. We zijn getuige van zijn diepste gedachten. We kunnen helemaal met hem meeleven in alle situaties. Zowel in de ontroerende liefde voor zijn vrouw en zijn pleegzoon, als in zijn collegialiteit. Maar we zien ook zijn intelligentie, zijn doortastendheid en zijn durf. Indrukwekkend is zijn heldenmoed aan het eind.

Ondanks alle zijpaden hebben we hier te maken met een uitzonderlijk goed geschreven politieroman. Soms is de spanning weg, maar waar Nesbø het ook over heeft, het blijft boeiend en interessant door zijn manier van schrijven.

Interessante en boeiende literaire thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.