Wie een kuil graaft voor een ander daagt de dood uit

DemanipulatorAnne DanielDe Manipulator. ISBN 978-94-6242-062-5, 240 pagina’s, € 19,95. Westerlo (B): Kramat 2017.

Beroepsstoker Claire wordt geconfronteerd met een slachtoffer.

Claire, 35 jaar, is van beroep ‘manipulator’. Ze is sympathiek, sociaal vaardig, vlot, knap en kan mensen goed beïnvloedden. Die eigenschappen heeft ze ook nodig, want als manipulator is ze ‘professioneel stookster’. Ze laat zich inhuren en goed betalen om mensen tot daden te brengen die zij anders niet zouden doen, ten faveure van haar opdrachtgevers. Alleen haar beste vriendin Eva, psychiater van beroep, weet wat ze echt doet omdat Claire haar soms advies vraagt om een ‘slachtofferprofiel’ te maken. Eva en Claire zijn niet alleen bevriend, Claire voelt zich ook schatplichtig aan haar vriendin omdat die als 11-jarig kind gehandicapt is geraakt nadat ze inging op een uitdaging van Claire.

Op een dag krijgt Claire een opdracht van een architect, Erik. Hij huurt haar in om zijn luie, chagrijnige en veel te vaak zieke werknemer Jean zo ver te krijgen dat deze zijn baan opzegt. Zou Erik hem ontslaan dan zou dat hem veel te veel kosten. Aan Claire de taak in ’s mans privéleven door te dringen en hem zo op te stoken dat hij inderdaad vertrekt. Een ‘eitje’ voor Claire, zeker als ze kennismaakt met Jean en ziet wat een lakse onbenul hij is.

Maar er gebeurt iets vreemds. Claire wordt gevolgd door een Mercedes, dan weer door een andere auto, iemand blijkt tijdens haar afwezigheid in haar huis te zijn geweest en zelfs haar geliefde poes Balou wordt een dag gekaapt. Claire gaat zich steeds onbehaaglijker voelen. Wie zit haar waarom op de hielen? Als ze ontdekt dat voormalig ‘slachtoffer’ Guido zich in haar buurt bevindt, wordt het haar onaangenaam te moede.

AnneDanielAnne Daniel (Mechelen, 1971) is juriste. Nadat ze met man en kinderen naar Nederland verhuisde, ging ze haar heimwee naar België te lijf met het schrijven van misdaadromans die in haar vaderland spelen. Dit is haar debuut.

Claire wordt benaderd voor een zeer belangrijke opdracht. Voorwaarde is dat ze al haar huidige werk uit haar handen laat vallen. Is de opdracht haar dat waard? Het is een moeilijke kwestie. Zeker als blijkt dat de dreigingen om haar heen steeds sterker worden. Iemand heeft het op haar voorzien. Is ze haar leven nog zeker?

Uiteraard gaan we niet in details reden. Lees deze vriendelijke misdaadroman maar zelf. De auteur heeft een vlotte pen, het boek laat zich lekker lezen. Maar verwacht van deze thriller niet dat u zich nagelbijtend, met rode oren en schichtige blik van de ene bladzijde naar de volgende spoedt. Maar ach, relaxende misdaad heeft zeker ook aardige kanten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.