Nazi-experimenten langs de Amazone

HellepoortBill Schutt en J.R. Finch – Hellepoort. Vertaald uit het Engels (Hell’s Gate) door Gerrit-Jan van den Berg. ISBN 978-90-452-0830-5, 360 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Huiveringwekkende raketproeven van Duitsers en Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is 1944. Duitsers en Japanners proberen in Brazilië intercontinentale raketten uit. Hun duikboot is vastgelopen in de Amazone, biochemische experimenten lopen uit de hand en de CIA is hen op het spoor.

In de Tweede Wereldoorlog kent het Braziliaanse oerwoud nog vele gebieden die nooit eerder door een blanke werden betreden. Twee Japanse duikboten met aan boord Duitse raketgeleerden en technici varen 1200 kilometer de Amazone op tot ze vast komen te zitten. Wat spoken ze daar uit?

Het Amerikaanse leger heeft er lucht van gekregen en stuurt een groep rangers erop af om te onderzoeken wat de fascisten van plan zijn. Als van de mannen taal noch teken meer wordt vernomen en ze lijken opgeslokt in de jungle stuurt men bioloog en avonturier MacCready naar Brazilië. Hij moet de patrouille opsporen en aan de weet komen wat de Duitsers en Japanners van plan zijn. Daarbij krijgt hij gelukkig hulp van zijn collega Bob Thorne en zijn Indiaanse echtgenote die over heel speciale kennis en vaardigheden blijkt te beschikken.

Mac en Bob gaan eerst gescheiden op onderzoek uit. MacCready wordt al snel gevangen genomen door keiharde Duitse militairen, maar niet nadat hij geconfronteerd werd met levensgevaarlijke en watervlugge bloedzuigers die er uitzien als vleermuizen, maar qua formaat aan een wasbeer doen denken. Deze monsters communiceren met elkaar door middel van buitenzintuigelijke geluidsprikkels. Ze komen alleen hun grotten uit om eten te zoeken. Menselijk vlees is favoriet.

De Duitsers denken in de gevangen genomen Amerikaanse bioloog een geknipte gids te hebben om het raadsel van de bloedzuigers op te lossen en het liefst er eentje levend te vangen. Terwijl de bouw van een raketinstallatie vordert verloopt de jacht op de bloedzuigende monsters niet zonder vreselijke ongelukken.

BillSchuttBill Schutt is professor in de biologie en schreef eerder boeken over kannibalisme. Van de hand van J.R. Finch verscheen een biografie over John Kennedy. Het schrijven van deze thriller bleek bij hen samen in goede handen. Ze produceerden een adembenemende verhaal dat die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij baseren zij zich binnen een raam van enkele fictieve vrijheden op een groot aantal ware gebeurtenissen en bedienen zij zich van personen die destijds daadwerkelijk hebben geleefd.

JRFinchIn de Braziliaanse jungle wordt een gruwelijk spel op leven en dood gespeeld. Overal kan op de meest onverwachte momenten een moordenaarshand of een moordenaarsklauw toeslaan. Wie wordt getroffen vindt een verschrikkelijke, vaak langzame dood. Intussen staan de raketten klaar voor lancering. Wie houdt ze tegen?

Een bijzondere, goed gedocumenteerde thriller die de aandacht geen moment doet verslappen. Verrassend goed geschreven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.