Specialisten pakken terreur in Pakistan aan

HetdoolhofJack Coughlin – Het doolhof. Vertaald uit het Engels (Running the Maze) door Joost Zwart. ISBN 978-90-452-1180-0, 249 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter 2017.

Isis bouwt een superieure commandopost in Pakistan. Een Amerikaanse arts ontdekt bij toeval het gebouw en sterft vervolgens een marteldood. Tijd om in te grijpen.

Dokter Joey Ledford en vijf collega’s van Artsen Zonder Grenzen worden dood aangetroffen. Er zijn geen duidelijke motieven voor de lafhartige moordpartij. Alleen kreeg de zus van Joey, Beth Ledford, vlak voor de dood van haar broer een foto toegezonden. Hierop is een brug in aanbouw te zien. Beth is scherpschutter bij de marine en zoekt steun bij haar meerderen om uit te zoeken waarom haar broer direct na het nemen van de foto werd vermoord. Vooral als blijkt dat Beth wordt gestalkt en er zelfs een aanslag op haar leven plaatsvindt, wordt een speciale antiterreureenheid gealarmeerd. Wat is er in Pakistan gaande? Marinier en sniper Sergeant Kyle Swanson krijgt opdracht om samen met Beth in Pakistan op onderzoek uit te gaan.

Kyle en Beth nemen een week de tijd om zich voor te bereiden en een gezamenlijk vechtdiscipline te ontwikkelen. Tot schrik van iedereen wordt dan op beschermd militair terrein op beiden een aanslag gepleegd. Er lijkt een mol van Isis aan het werk te zijn. Terwijl onderzoek loopt reizen de beide anti-terreur specialisten af naar Pakistan.

Auteur Jack Coughlin (1966) was zelf marinier en scherpschutter en weet dus precies waar hij het over heeft. Ook dit zesde boek uit de Sniper-serie ademt authenticiteit uit. In dit deel, dat net als de andere romans van Coughlin geheel op zichzelf staat en zelfstandig kan worden gelezen, wordt hoofdpersoon Kyle Swanson samen met zijn vechtlustige assistente geconfronteerd met allerhande levensgevaarlijke tegenstanders.

Inderdaad blijkt een gigantisch militair complex voor Isis vrijwel voltooid. Swanson en Ledford moeten afrekenen met het geregelde leger van Isis-militairen, maar ook met onberekenbare tribale talibanstrijders. Voor alle betrokkenen is verder de hoofdingenieur van de mega-commandopost in aanbouw een risicofactor. Deze Mohammad al-Attas lijdt aan een bipolaire stoornis. Vooral in de nacht wordt hij zwaar manisch en verandert hij in een lustmoordenaar. Niemand in zijn omgeving is dan zijn leven zeker, maar geen mens durft hem om te brengen omdat hij als enige de software van de commandopost weet te besturen. Ook Kyle Swanson en Beth Ledford hebben hem nodig om te ontsnappen aan de terroristen. In een running gag van meeslepende acties vechten de Amerikaanse snipers zich een weg naar de vrijheid.

In Amerika wordt ondertussen druk gezocht naar het Isis-lek in het staatsapparaat. Welke hoog geplaatste Amerikaan heeft banden met moslimfundamentalisten? Als tenslotte de moeder van Beth wordt gegijzeld loopt de spanning flink op.

Opnieuw een daverende vechtthriller die geen teleurstelling duldt.

Dit bericht is geplaatst in Deel van een reeks, Detective / Thriller, Terrorisme. Bookmark de permalink.