Oorlog met China

HetkeizerrijkvandedageraadRick CampbellHet keizerrijk van de dageraad. Vertaald uit het Engels (Empire Rising) door Pieter Janssens. ISBN 978-90-452-1331-6, 439 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

China verklaart Amerika de oorlog en meent de vijand op de knieën te kunnen krijgen door ICT-suprematie.

De president van de VS ondertekent een verdrag waarbij de landen rond de Pacific aan Amerika het monopolie geven bij het winnen van olie en gas. China is daarbij de verliezende partij. Het politbureau van de Chinese communistische partij besluit Amerika de oorlog te verklaren. Het Keizerrijk van de Dageraad denkt de strijd te kunnen winnen met zeer geavanceerde communicatietechniek waardoor Amerikaanse vliegtuigen en vooral duikboten kansloos zijn tegen de Chinese zee- en luchtmacht.

Pal aan de vooravond van de Chinese aanval brengt Christine O’Connor, de presidentiele adviseur nationale veiligheid, nog een bezoek aan Beijing om het Amerikaanse standpunt uit te leggen. Ze wordt als daarbij gegijzeld, maar door een Chinese CIA-spion uit het land gesmokkeld.

Daarop breekt de oorlog uit. China doet eerst alsof het alleen Taiwan wil bezetten en lokt de Amerikaanse onderzeeërs en vliegtuigkampschepen naar de Straat van Taiwan waar ze worden ingesloten. De Chinezen blijken volstrekt superieur omdat ze in staat zijn met hun computers de vuurkracht van de Amerikanen lam te leggen

Het verloop van de strijd wordt vooral beschreven vanuit de positie van de conventionele en atoomonderzeeërs van zowel de Amerikanen als van Chinese kant. Aanvankelijk heeft de legerleiding in Beijing haar zaakjes goed voor elkaar. Door aanslagen slaagt China erin zowel het Panamakanaal als het Suezkanaal voor maanden te blokkeren zodat de VS niet gemakkelijk oorlogsmateriaal uit de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan kan overbrengen. Het ziet er voor Amerika niet best uit.

RickCampbellRick Campbell (1970) is een ervaren duikbootcommandant die na zijn carrière op zee in het Pentagon werkte. Hij schreef eerder duikbotenthrillers als de Trident deceptie. In dit boek ondersteunt zijn expertise de beschrijving van de vele oorlogshandelingen te land, ter zee en in de lucht.

Tijdens een spectaculaire geheime missie slaagt een elitegroep met Christine O’Connor erin door te dringen in het Chinese commandocentrum. Ze kent het centrum omdat ze daar als gijzelaar verbleef. Het lukt haar na een aantal pittige acties het computersysteem van de vijand met een schadelijk virus te besmetten. De kansen van de Verenigde Staten beginnen daarna te keren.

Liefhebbers van militaire thrillers zullen bij deze oorlogsroman de vingers aflikken. De auteur is zeer deskundig en hoewel het hele verhaal natuurlijk fictie is, weet hij een sfeer van verbluffende realiteit op te roepen.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.