Dode vriendin als baken in zee

HetzusjeLouise Jensen – Het zusje. Vertaald uit het Engels (The sister) door Mary Bresser. ISBN 978-94-005-0843-9, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Zoektocht naar de antecedenten van een overleden boezemvriendin leidt tot een huiveringwekkende verrassing.

Nadat haar vader op traumatische wijze om het leven is gekomen leek het beter dat de kleine Grace Matthews door haar grootouders zou worden opgevoed. Ze verhuist en gaat naar een nieuwe school waar ze terechtkomt in een hechte vriendinnenclub. Van de drie meiden Esmée, Siobhan en Charlotte (‘Charlie’) wordt de laatste haar boezemvriendin. Grace en Charlie delen alles met elkaar en beloven eeuwige trouw. Het zijn echte hartsvriendinnen. In de klas zit ook Daniel Gibson, die vele jaren later haar echtgenoot wordt. Maar dan is Charlie al overleden.

Het verhaal van deze thriller wisselt consequent en op heldere wijze tussen toen en nu. Alle even hoofdstukken heten Toen en vertellen over vroeger voordat Charlie overleed terwijl de oneven hoofdstukken gaan over het nu en handelen over de zoektocht van Grace naar antwoorden die ze zoekt omtrent het overlijden van Charlie. Voordat deze stierf heeft ze namelijk verteld dat ze iets ‘ergs’ heeft gedaan. Wat kan dat wezen?

Charlie werd alleen door haar alcoholische, enigszins asociale moeder Lexie opgevoed, de vader was onbekend. Grace kwam er nooit achter wat er van hem geworden is. Als ze samen met echtgenoot Dan aan een speurtocht naar de man begint duikt volslagen onverwacht een halfzus van Charlie op. Deze Anna heeft er geen benul van dat ze ooit een thans overleden zusje heeft gehad. Ook is ze niet bekend met de moeder van Charlie. Ze kijkt er enorm van op. Grace voelt in Anna haar band met de overleden Charlie en beide vrouwen worden dikke vriendinnen.

Snel wordt duidelijk dat Grace niet verder hoeft te zoeken naar Charlies vader. Beide ouders van Anna zijn namelijk vele jaren geleden bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. Als Anna op haar werk wordt lastig gevallen door haar baas neemt ze ontslag en komt ze tijdelijk bij Grace en Dan inwonen. Vanaf dat moment wordt het leven van Grace verstoord door allerlei onaangename incidenten. Wat is er aan de hand?

LouiseJensenLouise Jensen (1964) is een Engelse schrijfster die mindfulness-trainingen geeft. Van dit debuut zijn inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

Deze roman is een psychologische thriller. Het zijn vooral de vrouwelijke hoofdpersonen die ertoe doen en alle aandacht krijgen. De mannelijke personages blijven allemaal op de achtergrond. Zelfs voor echtgenoot Dan lijkt geen echte hoofdrol te zijn weggelegd. Veel draait om Grace, Anna, de overleden Charlie en haar moeder Lexie die een huiveringwekkend spel van werkelijkheid en fantasie op elkaar botvieren.

Tot de laatste bladzijden mag men zich verheugen in een plot dat via een griezelige dialoog tussen verleden en heden langzaam haar mysteries prijs geeft.

Volbloed vrouwenthriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.