Kaalscheren en verkrachten als complot

HetpakketSebastian Fitzek – Het pakket. Vertaald uit het Duits (Das Paket) door Lucienne Pruijs. ISBN 978-90-443-5224-5, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2017.

Een psychiater wordt aangerand en haar verkrachter knipt haar kaal. Werd ze werkelijk belaagd of is er heel iets anders aan de hand?

Emma Stein is een jonge psychiater. Na een intensief congres trekt ze zich ’s avonds terug op haar luxueuze hotelkamer. Daar wordt ze verkracht en kaalgeschoren. Ze meent de dader te herkennen als een geestelijk gestoorde man die in de pers als bijnaam ‘De kapper’ kreeg. Emma zou het derde slachtoffer zijn.

Maar er is iets eigenaardigs aan de hand. Als Emma aangifte doet blijken de etage van het hotel en ook haar kamernummer helemaal niet te bestaan. Men twijfelt aan het verhaal van Emma. Waar was de veelbelovende psychiater die nacht? Ze stelt zich onder behandeling, maar haar geestelijke gezondheid gaat achteruit. Overal om zich heen voelt ze dreigende mannen die haar naar het leven staan. Is het verbeelding?

Op zeker moment komt de postbode langs met een pakketje voor de buren. Deze zijn niet thuis en hij vraagt Emma het even aan te nemen en later bij hen langs te brengen. Het pakketje geeft grote onrust. Haar echtgenoot is die dag afwezig en ze durft absoluut niet alleen het huis uit. Bovendien komt de naam van de buren op het etiket haar volkomen onbekend voor. Toch besluit ze tot actie. Niet alleen opent ze tegen beter weten in het niet voor haar bedoelde pakketje en treft daarin een zonderlinge inhoud, maar ook gaat ze op pad om na te gaan wie die geheimzinnige buurman is.

De gevolgen van haar onderzoek zijn niet mals. De deur van de buren blijkt open te staan. Wanneer ze aarzelend naar binnen gaat, treft ze daar een doodsbange en hysterische buurman. Bovendien verschijnen plotseling allerlei gemaskerde kerels die het op de man gemunt hebben. Wanneer Emma zich verbergt in een schuur ontdekt ze daar in een afvalbak een aan stukken gesneden lijk inclusief een kaalgeschoren schedel. De politie komt er bij en doet een vreemde ontdekking.

Is Emma een vreselijke misdaad op het spoor of lijdt zij aan een ernstige vorm van schizofrenie?

SebastianFitzekSebastian Fitzek (1971) is een schrijver en journalist die in Duitsland ongelooflijk populair is. Eerder verschenen van hem Passagier 23, De therapie en Het joshuaprofiel. Deze nieuwste roman een adembenemend verhaal dat heen en weer slingert tussen treurige geestelijke instabiliteit en geslepen criminaliteit. Terwijl de schrijver zijn lezers meezuigt in de steeds aannemelijker schizofrene psychoses van Emma Stein, blijken de kaarten veel geraffineerder geschud. De auteur geeft aan dit boek een plot mee die schuimt van de meest onverwachte vormen van manipulatie.

Deze thriller laat de toedracht tergend lang in het ongewisse om op het laatste moment alle slachtoffers, patiënten en daders hun plekje te wijzen. Heerlijke horror!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.