Seks nooit leeftijdgebonden

GrotebozeseksArlene Heyman – Grote boze seks. Vertaald uit het Engels (Scary Old Sex) door Lisette Graswinkel. ISBN 978-90-254-4910-0, 253 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Atlas Contact 2017.

Zeven verhalen over ‘oude seks’, jonge liefde, leven en dood.

Heb je zin om te vrijen?, roept Stu tegen Marianne als ze hun appartement binnenkomt. Eigenlijk heeft ze niet zoveel zin. Ze heeft net een heftige lunch achter de rug met zoon Billy die gaat scheiden en daarover zo ongelukkig is dat ze er met Stu over wil praten. Maar ja, Stu kan het moeilijk verdragen afgewezen te worden. Maar kan hij haar niet een heel klein beetje verleiden in plaats van om seks te vragen alsof het een potje tennis is?

Toch zegt ze ja. En met dat woord zet ze de hele reeks handelingen in gang die, op hun leeftijd, aan vrijen vooraf gaan. Want de viagra vergde tijd, haar maagzuurpillen vereisten planning. Marianne moest een vaginale zalf inbrengen omdat ze anders pijn zou lijden in plaats van te genieten van het ‘milde orgasme’ dat bij haar leeftijd hoorde. En dan moest ze tijdens het vrijen goed oppassen dat Stu niet te snel klaarkwam, want dat zou zijn pret bederven… Al met al leek de liefde tegenwoordig op oorlogvoering, het materieel moest tiptop in orde zijn en voor spontane actie was absoluut geen ruimte…

Waarom zoveel aandacht voor de overigens milde, maar ook wat vileine en toch ook tedere beschrijving van de vrijpartij van dit echtpaar op leeftijd? Omdat Stu en Marianne dezelfde ‘behandeling’ ondergaan als de overige personen in de andere verhalen. Of ze nu oud zijn of jong, springlevend of op sterven na dood, ze worden geschilderd met het penseel dat Lucian Freud hanteerde: liefdevol en genadeloos tegelijk.

ArleneHeymanArlene Heyman (1942) studeerde creative writing. Daarna werd ze arts en psychiater. Door de jaren heen bleef ze schrijven, maar ze kreeg zelden een verhaal gepubliceerd. Dertig jaar leurde ze met haar verhalen, Met dit debuut breekt ze internationaal door.

Een jonge studente wordt verliefd op een beroemde veel oudere kunstenaar, een jongen droomt over de borsten van een klasgenootje terwijl zijn vader op sterven ligt en hij en zijn klasgenoten vanachter het raam van hun klas getuige zijn van de vliegtuigen die de Twin Towers binnen vliegen. Een man wordt ’s nachts gebeld door de assistente van zijn vader – arts –  dat deze dood in haar slaapkamer ligt. Haar minnaar is overleden. Een wetenschapper doodt nauwkeurig de ratten in haar laboratorium, ze houdt van haar lab, waar ze niet gestoord wordt door kinderen. En het geschreeuw van de bange ratten hoort gewoon bij haar werk. Een heel oude moeder (99) zit in een tehuis. Haar dochter bespeurt bij zichzelf de wens om ‘het’ achter de rug te hebben, haar lastige en veeleisende moeder onder de grond te kunnen stoppen. En verderop opnieuw een verhaal over seks tussen twee mensen op leeftijd: een lijf op leeftijd is zo vruchtbaar dat het uitgroeisels krijgt: papellen, papillomen, steelwratjes en moedervlekken die jaarlijks moeten worden gecontroleerd. (…) Het leek op een verbijsterende variatie aan wilde paddenstoelen. Vindt u dit ‘vies’? Dan bent u vast jong. Want oud worden kent zijn eigen schoonheid, als die tenminste bekeken wordt met de tedere ogen van de liefde. Niet vrij van spot, niet vrij van ironie, maar zo is nu eenmaal het leven.

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat deze schrijfster heeft moeten leuren met haar verhalen? Ze schrijft zo knap, zo exact de juiste woorden kiezend, zo verbijsterend lichtvoetig en grappig, ik ben diep onder de indruk. Haar jarenlange ervaring als psychiater heeft de auteur een schat aan mensenkennis bezorgd die ruimschoots in de verhalen aan bod komt.

Buitengewoon knap en heerlijk ook om de liefdesdaad zonder ‘botte woorden’ beschreven te zien. De tederheid en de wellust spatten eraf, de lezer blijft nooit achter met de kater van harde woorden.

Ik hoop van harte dat de schrijfster nog heel veel verhalen schrijft. Ik vermoed dat ze in dit genre op haar best is, want elk verhaal is een roman op zich en hoeft niet verder uitgesponnen te worden.

Een liefdevol, aangrijpend en grappig boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.