Jeugdig trio tart de wereld

WatdejongenschuldigisaandemanFrans van den Ouweland – Wat de jongen schuldig is aan de man. ISBN 978-90-8095-940-8, 230 pagina’s, € 19,95. Vlaardingen: Paquito Publishers 2017.

Over de houdbaarheid van vriendschap.

Wieland ‘Ponchito’ Dageling gaat in Maastricht naar de hogere hotelschool. Tijdens de ontgroening wordt het snel duidelijk dat hij zich niet conformeert aan de groep ‘nullen’ en dat irriteert de ouderejaars in hoge mate. Vooral Juliette pikt het niet, ze neemt hem hardhandig te grazen. Mede-nul Prosper Doppestijn neemt het voor hem op. Ook hij is een buitenbeentje en de jongens worden dikke vrienden. Maar uit die studievriendschap groeit een verbond als de twee jongens besluiten de jacht op het geld te openen. Hoe ze rijk worden doet er niet toe, als het geld maar binnenstroomt. Dat leidt tot onverkwikkelijke plannen.

Wieland en Prosper vinden op hun pad een onverwachte medestrever: de meedogenloze ontgroenster Juliette. Zij is al rijk, het gaat haar vooral om de kick. Want de jongens hebben een vals plan bedacht. Zij willen rijke lieden tijdens party’s tot een seksuele uitspatting verleiden, het geheel filmen en met de beelden chantage plegen. Juliette dient daarbij als verleidster, ze kiest zelf haar slachtoffers. Het gaat zoals gepland. Maar het vervolg gaat even anders. Wieland wordt van school gestuurd, Prosper een jaar later ook. De twee ontmoeten elkaar weer in Amsterdam. Hun vooruitzichten zijn niet gunstig. Ze besluiten op andere manieren aan geld te komen.

FransvandenOuwelandFrans van den Ouweland (1962) debuteerde in 2005 met de jeugdroman De Bronzen Vijzel. Daarna schreef hij verder voor volwassenen. Dit is zijn vijfde boek.

Geldzucht en vriendschap gaat niet goed samen. Waar de een zijn grenzen trekt, stopt de ander. Dat is het geval bij Wieland en Prosper, maar dat was ook al zo toen Wieland vijftien was en een oudere vriend had. Daar denkt hij regelmatig aan terug. Wanneer is vriendschap goed, wanneer niet meer? En heeft een vriend als man verplichtingen aan een oude vriend louter op gronden van het verleden of van eerder bewezen diensten? Dat is de moeilijke vraag waar Wieland tegenaan loopt.

In de proloog staat Wieland al dagen op wacht bij de gevangenis even buiten Parijs. Daar zit Prosper in voorarrest. Kan en wil hij hem helpen?

Dit verhaal over de dunne lijn tussen trouw en ontrouw, vriendschap en verraad is niet qua thema, maar wel qua uitwerking nogal gezocht. Van tijd tot tijd is de stijl wat would be. Vlot geschreven, dat wel.

Een roman die meer diepgang beoogt dan geeft.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.