Onderwereld van Kaapstad grossiert in moord

BlackHeartMike NicolBlack Heart. Vertaald uit het Engels (Black Heart) door T. Heuvelmans. ISBN 78-90-445-3266-1, 416 pagina’. € 19,95. Amsterdam: De Geus 2016.

Criminelen handelen in gokparadijzen en militaire softwareprogramma’s tot de dood er op volgt.

Na Payback en Killer Country is nu het laatste deel van de Kaapstad-trilogie Black Heart verschenen. De draad wordt weer opgevat met bloedstollende werkzaamheden van het beveiligingsbedrijf Complete Security van Mace Bishop, Pylon Buso en Tami Mogale. Terwijl hun tegenstandster Sheemina February, die aan een vorige aanvaring een verminkte hand heeft overgehouden, en Mace Bishop de messen slijpen, komen bijzondere beveiligingstaken op het bedrijf af.

Eerst verschijnt een Amerikaans zaken-echtpaar ten tonele. Zij willen met een consortium casino’s stichten op het Zuid-Afrikaanse platteland. Omdat hier een geduchte criminele sfeer omheen hangt, is beveiliging van Silas en Veronica Dinsmor geboden. Helaas zonder succes, want Veronica wordt bij een heftige actie gekidnapt en haar man Silas neemt op een gegeven moment zelf de benen.

Vervolgens infiltreert een van oorlogsmisdaden in Kosovo verdachte in Zuid Afrika om door middel van een clandestien softwareprogramma de levering van fregatten te frustreren. Bishop moet deze misdadiger beveiligen. Het blijkt een ingewikkeld spel omdat behalve de politie ook premiejagers van Carla da Ponte van het Internationaal Strafhof voor Oorlogsmisdaden in Den Haag achter de computerdeskundige aanzitten.

Ondertussen zint Bishop op een moordaanslag op February omdat zij verantwoordelijk was voor de dood van zijn geliefde echtgenote Oumou.

MikeNicolMike Nicol (1951) is journalist en schrijver. Hij is writer-in-residence geweest in Essen, Berlijn en Kaapstad, waar hij thans woont.

In dit boek volgen een aantal enerverende moordaanslagen, ontvoeringen en berovingen elkaar in een flink tempo op. Voor wie de eerste twee delen niet heeft gelezen is het nodig even vertrouwd te raken met de personages die we daaruit reeds kennen. Hierna zal iedereen kunnen genieten van de manier waarop de beveiligers van het bedrijf Complete Security zich uit allerlei benarde situatie weten te redden. Daarbij wordt de spanning er goed ingehouden doordat de lezer regelmatig op het verkeerde been wordt gezet tot uiteindelijk alles op zijn plek valt. En dat betekent beslist niet dat er met happy ends wordt gesmeten. Criminaliteit en straatterreur leveren ook in dit boek meer verliezers dan winnaars op.

De schrijver is erin geslaagd de twee plots van deze thriller in een heldere verhaalconstructie onder te brengen waardoor de roman erg prettig leest..

Voor wie bekend is met de eerste twee delen van deze trilogie is dit boek een absolute aanrader. Wie dit boek als eerste leest zal zonder twijfel graag de andere boeken willen kennen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.