In zwijmel terugkijken

CoolsingelLeo Verheul – Coolsingel! Feyenoord kampioen 2016/2017. Voorwoord Leo Beenhakker. Wedstrijdcommentaar Peter Houtman. Foto’s Maarten de Pater en Edwin Verheul. ISBN 978-94-9250072-4, 144 pagina’s, € 16,95. Deventer: Edicola Publishing 2017.

Verslag in woord en beeld van Feyenoord op weg naar de vijftiende landstitel.

Het vorige kampioenschap van Feyenoord dateert van 1999. Oer Rotterdammer Leo Beenhakker was toen de coach. In het voorwoord vertelt Don Leo hoe trots hij is op die gozers van me, die hij graag feliciteert. De drie coaches Giovanni van Bronckhorst, Jean-Paul Van Gastel en Jan Wouters heeft hij allemaal als speler meegemaakt toen hij nog trainer was. Hij heeft grote bewondering voor Dirk Kuyt. In het veld weet je altijd wat je aan die gozers hebt.

In het voorwoord feliciteert de samensteller het hondstrouwe legioen, dat zo lang heeft moeten afzien en citeert supporter Gerard Cox: Feyenoorder… dat ben je niet voor je lol. Alle spelers en coach Van Bronckhorst passeren de revue. De laatste zou baat hebben gehad bij de ondersteuning van Dick Advocaat na zeven achtereenvolgende nederlagen tijdens het vorige seizoen, waarin overigens wel de KNVB beker voor de twaalfde keer werd gewonnen.

LeoVerheul1Sportjournalist Leo Verheul (1954) schreef onder meer De voorzitter (2009), de biografie van Frank Rijkaard en De kunst van het mislukken (2014). Hij werkte onder meer voor Het Vrije Volk, Voetbal International en Panorama. Ook maakte hij verschillende televisieprogramma’s en schreef hij verhalen voor het voetbalculttijdschrift Hard Gras.

PeterHoutmanPeter Houtman (1957) speelde als spits vijf seizoenen voor Feyenoord. Sinds 1998 is hij stadionspeaker in De Kuip. In dit boek voorziet hij alle 34 competitiewedstrijden van deskundig commentaar.

Deze wedstrijdverslagen worden met schitterende voetbalfoto’s geïllustreerd en onderbroken door bijdragen van een aantal Feyenoord iconen. Zanger Lee Towers, Feyenoord-Ambassadeur voor het leven: We ploffen uit elkaar van trots. André Stavleu, die tien jaar voor Feyenoord speelde, ging een maand of drie geleden in het kampioenschap geloven. Hij vindt Dirk Kuyt ook op de bank goud waard. Oud-speler Carlo de Leeuw hoorde het na de ‘horde’ Utrecht rondzingen: en nu gaan we anders van kiet. Gelijk bij de strot. Er op en er over. Toen wist ik het zeker. De titel zit in de zak. Die geven ze nooit meer weg. En zo was het. International Ben Wijnstekers, Mister Feyenoord, speelde twaalf jaar lang in het eerste huldigingelftal: Feyenoord is een kampioen die boven elke discussie staat. Al dat gezeur over vechtvoetbal moet maar eens afgelopen zijn. Wie speelde nou het mooiste voetbal? In de Telegraaf, toch een Amsterdamse krant, stonden er 8 spelers van Feyenoord bovenaan! Feyenoord had de topscorer in huis en ook met z’n allen de meeste goals gescoord. Dus waar hebben we het over? We waren iedereen op alle fronten de baas. Net voor deze bijdrage staan een aantal schitterende foto’s van de huldiging op de Coolsingel.

Het boek wordt afgesloten met overzichten van de selectie, de internationals, de organisatie en een aantal interessante statistieken. Geen enkele speler kreeg dit seizoen rood. 

Voor Feyenoordfans een boek om te lezen, te bekijken en te bewaren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.