Gijzeling tijdens Carnaval

SchijnofferArjan BoesSchijnoffer. ISBN 978-90-8660-340-4, 418 pagina’s, € 19,95. Arnhem: Uitgeverij Ellessy 2017.

Hooggeplaatste Nederlandse PR-medewerkster van een oliebedrijf wordt in Brazilië ontvoerd. Wat willen de kidnappers?

Irene Brinkhorst, hoofd PR van oliebedrijf Exxal wordt in Rio de Janeiro gevangen genomen. De Nederlandse directie krijgt van de ontvoerders als voorwaarde voor haar vrijlating dat het bedrijf Exxan al zijn activiteiten in Brazilië moet staken. Een onmogelijk in te willigen eis, want miljarden aan investeringen zouden moeten worden opgegeven en het bedrijf zou failliet raken. Directeur den Drijver en zijn staf begrijpen er niets van. Er vinden in Brazilië wel meer ontvoeringen plaats, maar dan wordt altijd een losprijs gevraagd. Officieel gaan bedrijven daar nooit op in. Echter achter de schermen kunnen de kidnappers voor vrijlating van de gegijzelden een flink bedrag tegemoet zien. Als Exxan zich niet binnen veertien dagen uit Brazilië terugtrekt, wordt Brinkhorst vermoord. Zo staat in een email aan het bedrijf.

Den Drijver is ten einde raad en roept de hulp in van een oud-medewerker, de Amerikaanse veiligheidsagent Norman Miller. Drie jaar geleden nam Miller ontslag na een traumatische terroristische aanslag in Nigeria. Hij raakte in een depressie en aan de drank. Als zijn vroegere chef hem belt en uitlegt wat zijn vroegere collega Irene Brinkhorst is overkomen, raapt hij zich bij elkaar en zet hij alles op alles om zich in te zetten om haar te redden.

Miller heeft jarenlang voor Exxan in Brazilië gewerkt en hij kent Rio de Janeiro waar de ontvoering plaats vond, als zijn broekzak. Als hij daar enige dagen later aan de slag gaat, merkt hij dat het nog niet eenvoudig aanknopingspunten te vinden. Contactpersonen worden omgebracht of gemarteld, politiefunctionarissen werken niet mee en gedragen zich corrupt. Bovendien merkt hij na-ijver, zowel onder beveiligingsagenten als ook tussen criminelen onderling. Het wordt snel duidelijk dat hiervan meer sprake is dan bij een eenvoudige ontvoeringszaak.

ArjanBoesArjan Boes schreef eerder de thrillers Gerechtigheid en Fatale liefde? In zijn nieuwste thriller worden we meegenomen naar het kleurrijke Brazilië tijdens Carnaval. Tijdens het feestgedruis grijpen ook veel criminelen hun kans. De ontvoering van Irene Brinkhorst ontwikkelt zich te midden kolkende sambamuziek en dansende mensen. Als duidelijk wordt dat zowel hooggeplaatste witteboordencriminelen als kruimeldieven elkaar naar het leven staan en er steeds meer slachtoffers zijn te betreuren, worden de lezers verrast met een spectaculaire ontwikkeling en een spannende apotheose waarin de gerechtigheid zegeviert.

Het boek is vanaf het begin onderhoudend, maar heeft even tijd nodig om uit te groeien boven een spannend reisverslag. Eenmaal op dreef blijkt Boes een pittige thriller te kunnen schrijven.

Verplichte lectuur voor op het strand, zeker dat van Copacabana.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.