Rituele moorden verhullen misdadig complot

BlueLightYokohamaNicolás ObregónBlue Light Yokohama. Vertaald uit het Engels (Blue Light Yokohama) door Alexandra van Raab van Canstein. ISBN 978-90-214-0312-0, 400 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2017.

De Japanse politie wordt geconfronteerd met een aantal bizarre moorden. De enige connectie blijkt een zelfmoord vijftien jaar eerder.

Inspecteur van politie Hideo Akashi, die in 1996 toevallig met zijn vrouw een tochtje met een kabelbaan maakt, kan niet verhinderen dat een vrouw plotseling de cabine opent en naar buiten in de diepte springt. Hij probeert haar nog vast te grijpen, maar ze ontglipt hem.

Vijftien jaar later onderzoekt Akashi een aantal gruwelijke moorden. In alle gevallen is een zwarte zon op de muur getekend en blijkt het hart van de slachtoffers weggesneden. Verder is kalkoenbloed op de lijken gesmeerd en wordt er scherp geurende verbrande hars aangetroffen. Tijdens het onderzoek pleegt Akashi echter zelfmoord en zijn werk wordt voortgezet door inspecteur Kosuke Iwata en de eigenzinnige assistent-inspecteur Noriko Sakai.

Beiden doen moeizaam onderzoek naar de vreemde moordzaken waarbij ze op een merkwaardige wijze door andere politieafdelingen worden gedwarsboomd. Hun chef, commissaris Swindo, dreigt hen regelmatig dat ze van de zaak zullen worden gehaald. De twee rechercheurs krijgen gelukkig hulp van Dokter Igarashi van het Nationaal Museum van Tokyo. Alle moorden blijken te zijn uitgevoerd volgens pre-Colombiaanse riten met mensenoffers. Mensen werden destijds geofferd om ervoor te zorgen dat de zon niet zwart werd en de wereld niet zou vergaan.

Behalve de moorden doen ze ook onderzoek naar de dood van Akashi. Was hier wel sprake van zelfmoord? De autopsie op zijn lichaam doet de twee inspecteurs danig twijfelen. Maar het meest vreemde is dat alle ritueel vermoorde slachtoffers de vrouw kenden die in 1996 zelfmoord pleegde door uit een gondel van een kabelbaan te springen.

NicolasObregonNicolás Obregón (1987) is zoon van een Franse moeder en Spaanse vader. Hij is reizend journalist en heeft sinds zijn jeugd zijn hart aan Japan verpand. Dit is zijn thrillerdebuut.

Op buitengewoon prikkelende wijze en in aannemelijke Japanse stijl voert de auteur zijn lezers mee in een oosters labyrint van verstoorde familierelaties, onverwachte verbintenissen en niets ontziende criminaliteit. Inspecteur Iwata en zijn assistente Sakai vormen een ondernemend en tevens een pril erotisch koppel. Door roeien en ruiten weten zij het gruwelijke complot van de zwarte zon tot een oplossing te brengen.

Terwijl de plot gaandeweg aan de lezer wordt ontvouwd is het prettig dat de schrijver regelmatig op organische wijze samenvattingen geeft. Zo kan men comfortabel bij de les blijven en raakt men met name tussen alle Japanse namen het spoor niet bijster.

Deze intelligente en pittige thriller heeft niveau en stelt beslist niet teleur.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.