Spionage leidt tot bloedbad in Afghanistan

DriedubbelspionJoby Warrick – Driedubbelspion. Vertaald uit het Engels (The Triple Agent) door René van Veen. ISBN 978-90-214-0315-1, 336 pagina’s, â‚ € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q: 2017.

Een spion met belangrijke informatie over Al Qaida brengt een bomgordel tot ontploffing.

Balawi is een Jordaanse arts die voor de Amerikanen spioneert. Hij is zogenaamd geradicaliseerd en naar Pakistan gereisd om de Taliban aan broodnodige medische zorg te helpen. Heimelijk heeft hij e-mail-contact met de geheime dienst van Jordanië en de Amerikaanse CIA. Op zeker moment meldt hij de tweede man van Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, adjudant van Bin Laden, onder zijn patiënten te mogen rekenen. De Amerikanen kunnen hun geluk niet op. Eindelijk een spion die contact heeft met de top van Al Qaida. Balawi meldt dat hij interessante informatie heeft. Om reden van persoonlijke veiligheid wil hij die alleen delen met zijn vriend Ali bin Zeid van de Jordaanse Algemene Inlichtingendienst.

Omdat de Amerikanen buitengewoon gretig zijn, Bin Laden is immers nog steeds onvindbaar, staan ze toe dat Balawi under cover, zonder controles, in een Amerikaanse legercompound wordt ontvangen. Het blijkt een verschrikkelijke vergissing, een rampzalige beoordelingsfout. Als Balawi met een bomgordel onder zijn gewaad uit de auto stapt, staat de CIA-elite van de Amerikanen hem op te wachten. Hij roept La ilaha illa Allah! Alleen de aanwezige Ali bin Zeid verstaat wat hij zegt Er is geen God behalve God!  Hij begrijpt wat die woorden betekenen. De dood.

JobyWarrickJoby Warrick (1960) is een Amerikaans journalist met twee Pulitzer Prijzen op zijn naam. Sinds 1996 werkt hij voor The Washington Post.

Dit boek is een bloedspannend verhaal over een huiveringwekkend spionagedrama dat de katalysator was die nodig bleek om de kopstukken van Al Qaida, inclusief Bin Laden te vinden en om te brengen. Amerika heeft al jarenlang geen idee waar de bedenkers van 9/11 en vele andere aanslagen zich bevinden. Ze boeken wel succes met de effectieve inzet van drones, maar grote klappers blijven uit. Met de spion Balawi denken ze een grote slag te kunnen slaan. Dat blijkt op 30 december 2009 een fatale misrekening. Echter, nadat zeven CIA-functionarissen door Balawi in zijn dood werden meegesleept, blijkt president Barack Obama uit een ander vaatje te gaan tappen. Anderhalf jaar later is Bin Laden dood.

Driedubbelspion is gebaseerd op documenten en interviews. Het boek is buitengewoon overzichtelijk en journalistiek geschreven. De lezer zal geen moment de aandacht verliezen. Vooral bij vragen hoe iemand er toe komt om met een bomgordel af te reizen en hoe het komt dat de Amerikanen zulke grote beoordelingsfouten maakten en waarom waarschuwingen in de wind werden geslagen.

Een waargebeurd verhaal over de wereld waarin wij leven. Voor niemand een excuus om dit boek over te slaan.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Oorlog, Terrorisme. Bookmark de permalink.