Dwaling en dood in de grotten

LaatstewoordenMichael Koryta – Laatste woorden. Vertaald uit het Engels (Last Words) door Waldemar Noe. ISBN 978-90-234-9957-2, 480 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2017.

Tien jaar geleden werd Sarah dood in een grot gevonden. Er volgden geen aanhoudingen. Een detective bijt zich nog eens vast in de zaak en ontdekt een huiveringwekkend complot.

Markus Novak werkt in Florida bij de firma Innocence Incorporated die zich inzet voor onopgeloste moorden. Zijn vrouw Lauren is twee jaar daarvoor door een onbekende vermoord. Hij hoopt ooit de dader te pakken te krijgen en wil het liefst de moordenaar zelf ombrengen.

Ondertussen wordt Novak door zijn kantoor naar Indiana gestuurd. Tien jaar geleden verdween de zeventienjarige Sarah in het grottencomplex van Garrison. Na een zoektocht bracht speleoloog Ridley Barnes haar boven de grond. Ze bleek vermoord. Hoewel er verschillende verdachten waren viel de meeste verdenking toch op deze man. Maar door te weinig bewijs kwam het nooit tot rechtsvervolging. Barnes bleef door de gebeurtenissen echter een outcast in de gemeenschap. Op advies van een bevriende helderziende schreef hij een brief naar Innocence Incorporated met de vraag om de zaak te onderzoeken en de mogelijke dader te vinden.

Als Novak is aangekomen en zich in een plaatselijk hotel heeft geïnstalleerd merkt hij terecht te zijn gekomen in een wespennest van intriges, verdachtmakingen en intimidaties waarvan hij zelf vrijwel direct ook slachtoffer wordt. Het blijkt om een buitengewoon vreemde moordzaak te gaan waarbij het inmiddels hermetisch afgesloten grottensysteem een cruciale rol speelt.

Als klap op de vuurpijl lijkt Novak persoonlijk bij moord betrokken te raken als de helderziende vriendin van Barnes hem erop wijst dat zowel het meisje Sarah als zijn vrouw Lauren op dezelfde datum zijn omgebracht. Waarom is juist hij helemaal uit Florida naar Indiana gehaald?

MichaelKorytaMichael Koryta (1982) is voormalig privédetective. Op 22-jarige leeftijd ontving hij de Edgar Allen Poe Award voor het beste thrillerdebuut. Zijn boeken worden in vijftien landen uitgegeven.

Wanneer Novak met zijn onderzoek vordert wordt hij door drie mannen klemgereden en gedrogeerd. Hij komt weer bij bewustzijn in één van de grotten. Tijdens een claustrofobische zoektocht is het Barnes die Novak boven de grond weet te krijgen. Eenmaal hersteld verdubbelt de laatste zijn inspanningen om de waarheid rond de moord op Sarah boven water te krijgen en de drie mannen te pakken te krijgen die hem in de grotten hadden willen laten sterven.

Dit is een stevige thriller waarbij duidelijk wordt dat het laatste woord voorlopig niet wordt gesproken, wat gelukkig niet in houdt dat de lezer met allerlei losse eindjes blijft zitten. In het laatste van de vijf grote delen waaruit deze roman bestaat, worden de lezers weliswaar nog een paar keer op het verkeerde been gezet, maar uiteindelijk is onthulling van alle onderhavige motieven en misdaden hun deel.

Prima thriller, vooral voor wie zich voelt aangetrokken door mogelijke gruwelijkheden in grotten, spelonken en onderaardse rivieren.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie. Bookmark de permalink.