Orgelstemmer dolverliefd op wiskunde-genie

KrachtenspelJonathan LeviKrachtenspel. Vertaald uit het Engels (Septimania) door Inger Limburg en Lucie van Rooijen. ISBN 978-90-468-2159-6. 352 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam.

Op een mooie lentedag in 1978 zit de wat mensenschuwe orgelstemmer Hercule Malory in de torenspits van de St. George in Whistler Abbey. Hij zoekt naar de ‘demon’ die het geluid van het kerkorgel smoort, maar kan hem niet vinden. Dan klinkt er beneden een meisjesstem. Het is Louiza, die dag gepromoveerd in de wiskunde en verklaard genie in haar vak. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de twee jonge mensen. Ze nemen uitgebreid de tijd om ook elkaars lichaam te ‘stemmen’. Bovendien vindt zij de demon: een appelpit in het orgel. Ze geeft hem aan Malory, die hem aanneemt als een schat. Daarna verdwijnt ze. Ze lijkt van de aardbodem verdwenen. Als ze weer opduikt, is ze zeven maanden zwanger. Malory die haar al die tijd wanhopig heeft gezocht, is door een erfenis van zijn onbekende grootmoeder in Rome terecht gekomen. Louiza volgt hem. Zij vinden elkaar. Maar op de dag dat zij bevalt en Malory’s steun vraagt, wordt hij meegenomen door een vreemde die alles van hem blijkt te weten. En deze man, Settimio, neemt hem mee om koning te worden van het geheime rijk Septimanië.

Alweer zijn de twee geliefden elkaar kwijt. En dat niet alleen, Malory wordt meegevoerd in een wervelwind van gebeurtenissen waarop hij geen grip meer heeft. Hij krijgt eeuwenoude manuscripten in zijn erfgoed mee en ontvangt de opdracht die ene regel te vinden die Isaac Newton onsterfelijk maakte, uitgerekend Newton, de man die Malory voor zijn promotie volgde. Maar daarbij blijft het niet. Als wetenschap en universum verenigd zijn zal hem een nieuwe taak wachten.

JonathanLeviJonathan Levi (1955) is een Amerikaanse schrijver, producer en componist. Hij was mede-oprichter van het literair tijdschrift Granta en fictie-recensent voor de Los Angeles Times Book Review. Hij maakte voor Metropolitan Opera Guild het programma New Opera for New Ears. Hij woont al jaren in Rome.

Het is ondoenlijk om de veertig jaar geschiedenis waardoor Malory zijn weg vindt samen te vatten. Regelmatig duikt in het rijk Septimanië de geruststellende opmerking op: Simplex sigillum veri, ofwel eenvoud is het kenmerk van het ware. Als er één kenmerk niet van toepassing is op dit boek, dan is het wel deze spreuk. Want Levi gaat weliswaar uit van de eenvoud van twee harten van twee mensen die elkaar liefhebben en levenslang bij elkaar willen zijn, maar de wegen die zij moeten bewandelen om elkaar terug te vinden zijn verre van eenvoudig.

Sterker, en dat is dan tevens een advies aan de lezer van dit boek. Ga er uren voor zitten, lees het verhaal langzaam en geconcentreerd, laat u onderdompelen in de poelen ter weerszijde van de rivier en zwem door met het oog gericht op de pot met goud die op het eind van de regenboog wacht. In die pot zit tevens de oplossing verborgen van alle raadsels die in dit boek verborgen zitten, raadsels die u de wereld over voeren, tot in New York toe.

Tijdens het lezen kreeg ik, als lezer, soms last van een zekere ademloosheid omdat er alweer een onmogelijk geachte verrassing wachtte, weer een vondst die was opgedoken en uitgewerkt in het brein van de schrijver, weer een theorie die in een schrijfstijl vol bloemrijke details het lezen er niet eenvoudiger op maakte. Het enige wat erop zit is om je als lezer volledig over te geven aan de stroom van Levi’s fantasie.

Geen ‘vluggertje’, maar een boek om te savoureren en lang van na te genieten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Fantasy. Bookmark de permalink.