Dodelijke jacht op leven

IJsblauwHetInstutuutLineke Breukel – IJsblauw. Het Instituut. ISBN  978-94-618-5179-6, 525 pagina’s, € 24,95. Leersum: Uitgeverij Village / VanDorp Uitgevers 2016.

Jonge vrouw vlucht voor een club moordende wetenschappers.

Eva-Lin ontwaakt in het zonnige Vondelpark in Amsterdam. Ze is in totale verwarring want ze weet niet wie ze is. De jas waarop ze ligt kent ze niet. Ook haar kleren komen onbekend voor. Ze heeft geen idee hoe ze heet en waarom ze daar lag te slapen. Een student zit vlakbij te lezen. Ze vraagt aan hem hulp. Hij heet Tom. Samen onderzoeken ze haar kleding. De vrouw heeft  niets bij zich wat ook maar een enkel aanknopingspunt geeft. Alleen staat op een verfrommeld papiertje een telefoonnummer. Tom belt het nummer op z’n mobiel. Er wordt niet opgenomen. Tom zegt haar voorlopig maar Jane te noemen. Ze heeft een bijzondere ketting met een opvallend symbool om haar hals hangen. Tot verbijstering van beiden blijkt het symbool ook bovenin haar hals gebrandmerkt.

Tom neemt haar mee naar huis. Hij zegt een vriend te hebben die veel afweet van symbolen. Evert werkt in de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. Hij komt langs en neemt de ketting mee voor onderzoek. Kort daarna mailt hij wat eigenaardigs ontdekt te hebben en dat hij langs komt voor uitleg.

Maar Evert zal nooit komen. Hij is kort na het versturen van de mail gestikt in zijn bloed. Zijn hals is bruut opengesneden. Tom en Jane beseffen dat er meer aan de hand is dan dat iemand alleen maar z’n geheugen kwijt is.

LinekeBreukelLineke Breukel (Eveline Maria Breukel-Van Rossum 1961) is een Nederlandse schrijfster die in Zweden woont. Over haar emigratie schreef ze de boeken Zweedse buren en Rare jongens die Zweden. Verder schreef ze de thrillertrilogie Vluchtspel. De thriller IJsblauw, Het Instituut is het eerste deel van een nieuwe trilogie.

Tom en Jane hebben na sluitingstijd van de bieb het lijk van hun vriend ontdekt. Daarop duurt het niet lang of ze geraken in grote moeilijkheden. De kennelijke moordenaars spoken nog rond in het gebouw en ze moeten vluchten voor hun leven terwijl ook de politie van alle kanten komt aanstormen. Aangezien ze zelf onder de bloedsporen zitten willen beiden ook niet in hun handen vallen. Eenmaal bij Tom thuis duiken na enige tijd de moordenaars weer op. Tom doet nog gauw z’n geliefde poes in een tas en ze vluchten weg, samen met het angstig mauwende beestje.

Deze vuistdikke semi sciencefiction thriller is eigenlijk één grote, huiveringwekkende achtervolging waarbij sprake is van een langdurig uitgesmeerd kat-en-muisspel. Inzet is de identiteit van ‘Jane’ die speelbal is van een criminele organisatie.

Deze thriller zal mede in de smaak vallen bij liefhebbers van futuristische gebouwen, het genadeloos klonen van mensen en een aanhankelijk katertje.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.