Met seks betalen voor je rijbewijs

NederlanddoorChineseogenGarrie van Pinksteren en Frank Pieke – Nederland door Chinese ogen. Van groepstoerist tot internetjournalist. Van ISBN 978-94-600-3176-2, 237 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Uitgeverij Balans 2017.

Er wonen, werken en studeren veel Chinezen in Nederland. Hoe kijken ze tegen ons aan?

Lange tijd waren de meeste Chinezen in Nederland vooral werkzaam in de horeca. Als gevolg van de snelle internationalisering van China zijn er in recente jaren veel Chinezen bijgekomen, als studenten, als zakenlieden, als expats, werkend voor Chinese, Nederlandse of internationale bedrijven. Wie zijn dit en spelen ze een rol in de informatievoorziening over ons landje in China, nu hier nauwelijks permanent Chinese journalisten aanwezig zijn. En wat voor gevolgen heeft dit voor die informatievoorziening? En welke rol speelt het Chinese toerisme naar ons land? Dit zijn enkele zaken waarmee dit boek zich bezighoudt.

Wist u dat Chinezen na Duitsers inmiddels de grootste groep buitenlandse studenten in het Nederlandse hoger onderwijs vormen? Hoe ervaren zij en andere in Nederland gevestigde Chinezen ons land? Waarom komen ze hier en hoe bevalt het hun? Welke obstakels komen ze tegen? De auteurs plaatsen dit tegen de achtergrond van de manier waarop Chinese journalisten over ons land berichten omdat die berichtgeving niet alleen de beslissing beïnvloedt om wel of niet voor Nederland te kiezen, maar ook de manier bepaalt waarop Chinezen naar ons kijken als ze eenmaal in Nederland zijn. Ze spraken met tientallen direct betrokkenen, zowel in China als in Nederland. Het gaat in dit boek om de overigens ook door ‘leken’ goed leesbare rapportage van dit wetenschappelijk onderzoek (met voetnoten en bibliografie).

GarrievanPinxterenFrankPiekeDrs. Garrie van Pinxteren is als sinoloog verbonden aan het LeidenAsiaCentre en aan het Nederlands Instituut voor Buitenlandse betrekkingen Clingendael. Ze woonde tien jaar in China en trad daar op als correspondent voor verschillende Nederlandse media. Dr. Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies van de Universiteit Leiden en directeur van het LeidenAsiaCentre.

Na een korte inleiding Van pindachinees tot expat volgt het eerste deel Hoe kijken Chinese journalisten naar ons? Daarin blijkt dat er maar een beperkte Chinese belangstelling voor Europa is. Hier wordt ook gewezen op het ‘nieuws’ dat je in Nederland met seks zou mogen betalen voor je rijbewijs, waarin Nederland in China wordt geassocieerd met een vrije moraal. Ook staatsbezoeken over en weer komen aan de orde. Nederland speelt een zeer kleine en onbelangrijke rol in de buitenlandse berichtgeving in China. Tenslotte is er aandacht voor de invloedrijke nieuwe media, zoals bijvoorbeeld HollandOne.com.

Het tweede deel gaat over de aanwezige Chinezen in Nederland. In de conclusie (deel drie) lezen we: Veel andere landen binnen en buiten Europa hebben al veel eerder ingespeeld op de buitenlandse expansie van Chinees toerisme, studie, kennisinstellingen, bedrijven en andere investeerders.

Dit boek biedt veel interessante informatie. Toch wordt de lezer door de titel enigszins op het verkeerde been gezet, want er staan maar weinig concrete voorbeelden in van wat de Chinezen in Nederland nu eigenlijk van ‘ons’ vinden.

Aan dit boek is tevens aandacht besteed in het Programma Puur Cultuur van MeerRadio op 19 april 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.