Moord op zwangere verkrachte vrouw

DonkerwaterMikaela Bley – Donker water. Vertaald uit het Zweeds (Liv) door Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden. ISBN 978-94-005-0830-9, 384 pagina’s, € 17,50. Amsterdam: A.W. Bruna 2017.

Zoektocht naar moordenaar leidt tot disfunctioneren van ongebruikelijke liefdesverhoudingen.

Dertig jaar na dato worstelt Ellen Tamm nog steeds met de niet opgehelderde verdrinkingsdood van haar tweelingzusje Elsa. De meisjes waren acht jaar oud toen Elsa bij een stoeipartijtje in het meer bij hun landhuis onder water verdween. Ellen vluchtte weg en kreeg een black-out. Was zij schuldig of was het allemaal anders gegaan? Haar herinnering is zwart.

Ellen Tamm werkt bij een televisiestation en onderzoekt moordzaken. Als ze op weg naar haar ouderlijk huis door het dorpje Stentuna rijdt komt ze terecht in een opstootje. Er is politie op de been. Ellen is nieuwsgierig en zet de auto aan de kant. Er blijkt een vermoorde vrouw te zijn gevonden. Ze is flink mishandeld en blijkt verkracht. Beroepshalve wil ze het ijzer smeden als het heet is en begint een onderzoek om aan een primeur te komen. De zaak blijkt een onverwacht raderwerk aan ongebruikelijke relaties aan de oppervlakte te brengen.

Niet alleen Ellen doet als reporter onderzoek, maar uiteraard ook de politie. Ellen werkt via een haar toegewezen contactpersoon samen met de opsporingsambtenaren. De politie en Ellen met haar televisieteam worden aanvankelijk geconfronteerd met weinig samenhangende feiten en nauwelijks aan de moord te relateren betrokkenen.

Wanneer het onderzoek lijkt stil te vallen, komt dit echter opeens in een stroomversnelling. Plotseling blijkt het te wemelen van verdachten. En het zijn niet alleen volwassenen maar ook kinderen die uitnodigen tot spectaculair rechercheren.

Terwijl Ellen aan de zaak de handen vol heeft, wordt ze tegelijkertijd meer dan ooit geteisterd door schuldgevoelens over haar eventuele schuld aan de dood van haar zusje. Vooral ook omdat ze wordt geconfronteerd met nieuwe feiten die altijd voor haar verborgen werden gehouden.

MikaelaBleyMikaela Bley (1979) werkte bij een Zweeds televisiestation maar schrijft nu full time. In haar thrillerdebuut Dochter vermist heeft men al kennis kunnen maken met misdaadverslaggeefster Ellen Tamm. De raadselachtige omstandigheden rond haar verdronken tweelingzusje zijn in dit tweede boek nog steeds actueel.

Ellen is op zoek naar een bevredigende relatie, maar haar donkere verleden lijkt haar te frustreren. Alsof ze er naar toe wordt getrokken is de moord op Liv Lind in Stentuna omgeven door gelijkende amoureuze relaties die door dezelfde frustratie gedwarsboomd worden.

Het boek blijkt een schitterende plot te bezitten waarbij het zonder reserve smullen geblazen is. Ongetwijfeld zal bij het naderen van de laatste bladzijden de lezer op het puntje van zijn stoel zitten om mee te leven met de onthulling van alle geheimen van dit boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.