Dood als beloning

DoodvonnisVince Flynn & Kyle Mills – Doodvonnis. Vertaald uit het Engels (Order to kill) Daniëlle Langerak en Willemien Werkman. ISBN 978-90-452-1371-2, 350 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2016.

Russische superagent krijgt de opdracht om met behulp van Isis vuile kernbommen te plaatsen, maar vindt geharde terroristenbestrijders op zijn weg.

Grisja Azarov is voor de Russische president de meest geschikte man om tegenstanders uit de weg te ruimen. Het gaat daarbij om lastige oligarchen die de president onder druk zetten naar hun financiële pijpen te dansen.

Deze thriller opent met een overrompelende actie waarin de keiharde Azarov ongewapend wordt toegelaten tot de zwaar beveiligde oligarch Dimitri Oetkin en vervolgens met doodsverachting de man het zwijgen weet op te leggen.

Liefhebbers van knokpartijen waarin op verrassende wijze tot op het bot getrainde vechtjassen aan de dood ontsnappen zullen in dit boek voortdurend aan hun trekken komen. Want de Russische president zit fors in de problemen. De olieprijs is gekelderd en de schatkist raakt leeg. Weldra zal het welvaartsniveau in Rusland gaan dalen, worden salarissen niet meer uitbetaald en zal de hofhouding der oligarchen de mogelijkheid krijgen om de president van zijn troon te stoten.

Om dit te voorkomen wordt in het Kremlin een plan uitgebroed om met behulp van Arabische terroristen in het belangrijkste olieland Saudi-Arabië een aantal vuile kernbommen tot ontploffing te brengen. De olieproductie zal daardoor sterk verminderen en de olieprijs gaat fors stijgen. Daarmee is de Russische president vermoedelijk uit de problemen. De CIA komt hier achter en de twee super-agenten Mitch Rapp en Scott Coleman worden ingezet om dit plan te verijdelen.

VinceFlynnVince Flynn (1966-2013) was een Amerikaans thrillerauteur. Hij schreef dertien bestsellers en werd door medewerkers van de CIA geprezen om zijn geloofwaardigheid. Zijn werk wordt voortgezet door Kyle Mills (1966). Hij heeft inmiddels vijftien thrillers op zijn naam staan.

Om te voorkomen dat het gruwelijke plan van Rusland om atoomwapens in te zetten zal lukken, moeten de Amerikanen eerst infiltreren in Pakistan. Daar willen de Russen immers kernkoppen voor hun doel stelen om de verdenking niet op zichzelf te laden. Ze willen geen eigen kernwapens KyleMillsgebruiken. Pakistan is een broeinest van terrorisme en Rapp en Coleman raken in de meest vreeswekkende achtervolgingen en aanslagen verwikkeld. Pas als ze de geroofde atoomwapens hebben getraceerd moeten ze er nog in slagen te infiltreren in Isis. Daarvoor wordt een verbijsterende actie bedacht waarbij Coleman zwaar in de gevarenzone komt. Uiteindelijk weet Mitch Rapp undercover met Isis op te trekken naar Saudi-Arabië. Daar komt hij oog in oog te staan met de Russische topagent Grisja Azarov die Isis moet aansturen. Het kan met het Russische plan nog alle kanten op.

Voor liefhebbers van internationale terreurbestrijding een heerlijk boek om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.