Moord als opruiming

NachtwandelingRobbert WelagenNachtwandeling. ISBN 978-90-388-0252-7, 240 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2017.

Succesvolle schrijver krijgt belangrijke literatuurprijs. De volgende ochtend wordt zijn lijk in de Amstel gevonden.

Jacob van Herwijnen is één van de zes genomineerden voor de Sebriko Literatuurprijs. Tijdens een bijeenkomst in het Amstel Hotel wordt hij als winnaar uitgeroepen en krijgt € 50.000. ’s Nachts loopt hij naar zijn hotel. Aan de Amstel wordt hij neergeslagen en in het water geduwd. De volgende morgen start inspecteur Simon Mudde en zijn team de zoektocht naar de moordenaar.

Aanvankelijk zijn er vele verdachten die allemaal moeten worden nagetrokken. Vanzelfsprekend de vijf andere teleurgestelde genomineerden. Verder is de ex-partner die in het bekroonde boek nogal negatief wordt afgeschilderd verdacht, als ook haar jaloerse vriend.

Mudde komt er achter dat Van Herwijnen vier jaar geleden bij een andere uitgever zat. Deze ontdekte hem als schrijver, maar om er financieel beter van te worden is de schrijver naar een concurrent overgelopen.

Mudde boekt geen resultaten en loopt voortdurend tegen alibi’s en bijgestelde alibi’s aan. Waarom vertellen sommige verdachten niet direct de volledige waarheid?

Het onderzoek komt in een nieuwe fase als er wordt ingebroken in het huis van de laureaat in Bergen en er een geheimzinnige foto wordt vermist. Kort daarop wordt een nieuwe moord gepleegd vlakbij de plek waar Van Herwijnen de verdrinkingsdood vond. Het lijkt erop alsof de moordenaar bezig is achtergelaten rommel op te ruimen.

RobbertWelagenRobbert Welagen (1981) heeft na zes literaire romans zijn eerste politieroman geschreven. Hij heeft deze gesitueerd in de schrijverswereld die hij ongetwijfeld goed kent. Met dit boek laat hij zien het ambacht goed te beheersen. De zoektocht van de politie wordt buitengewoon onderhoudend en prikkelend beschreven.

Er is van de prijsuitreiking en de bewakingscamera’s veel beeldmateriaal beschikbaar. Alles moet minutieus worden bekeken want elk snippertje bewijs zal nodig zijn om de waarheid aan het licht te brengen. Daarbij weet de schrijver een aardige balans te brengen tussen toevalligheden en de scherpzinnigheid en ervaring van de politiefunctionarissen. En niet alleen onderzoek naar beeldmateriaal of het controleren van automerken en autobanden maar ook realistisch beschreven ondervragingen van de verschillende verdachten maken dit boek tot een fraaie thriller.

Welagen verloochent zijn schrijverschap niet wanneer de oplossing van de raadselachtige moord gevonden wordt in een boek van de vermoorde schrijver.

Detectiveroman van grote klasse, ‘kaasje’ voor de liefhebbers van het genre.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.