Het boek is klaar, maar wat nu?

HetvoorgesprekSimon HammelburgHet voorgesprek. ISBN 978-94-633-8123-9, 84 pagina’s, € 9,85. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt 2016.

Satire op het wereldje van uitgevers en media.

Journalist Tonko Sluyter krijgt gegevens over een tweetal schandalen uit de sportwereld toegespeeld. Het lukt hem echter niet de publicitaire aandacht voor te vinden die je zou mogen verwachten. Op advies van zijn vriendin Helen begint hij aan een boek en zij ondersteunt hem daarbij. Het schrijven gaat hem vrij gemakkelijk af, maar hoe vindt hij een goede uitgever die het boek adequaat weet te promoten?

SimonHammerburgSimon Hammelburg (1952) is cabaretier, componist, tekstdichter, auteur en journalist. Hij schreef een aantal bloedserieuze boeken en artikelen. Met dit boekje neemt hij zijn eigen journalistieke omgeving op een grandioze manier op de hak.

Tonko Sluyter werkt bij de televisie, maar treedt daarbij niet op de voorgrond. Hij hoeft niet zo nodig. Wanneer een vriend hem een paar ‘grote onderwerpen’ in handen geeft zoekt hij toch de publiciteit. Dat blijkt een afknapper en herhaalt zich als zijn boek is uitgekomen.

In dit boekje geeft de auteur ons een schitterend inkijkje in ‘het wereldje’ van de omroep. Ook de boekuitgevers moeten eraan geloven. Hij doet dit met veel humor. Soms haalt hij uit, naar uit de media bekende Nederlanders als bijvoorbeeld ‘de overjarige sportverslaggever’ Mart Smeets, Peter R. de Vries, Freek de Jonge en ‘die kale, onverstaanbare tuinkabouter met dat Donald Duck-stemmetje’.

Maar het meest irritant bij de omroep vindt hij de voorgesprekken met een redacteur of zelfs een stagiair voordat het programma waarvoor je gevraagd bent begint. En hij blijkt niet de enige die zich hieraan ergert.

Hoe het Tonko en ‘zijn’ schandalen vergaat moet u zelf lezen. Het is zo nu en dan hilarisch, maar ook bijzonder irritant als je denkt alle hordes genomen te hebben en eindelijk mag aanschuiven bij bijvoorbeeld Het Oog op Morgen en er wordt plotseling ‘ingebroken’ in het programma omdat er iemand in de Tweede Kamer een iets te harde wind richting coalitie heeft gelaten of omdat FC Ommen tegen Almelo een strafschop heeft gemist.

Alles is kennelijk zo herkenbaar voor de vele ervaringsdeskundigen dat de eerste oplage van dit boek één dag na de verschijningsdatum al was uitverkocht.

Na het lezen van dit vrolijke, informatieve boekje ben je toch iets minder onwetend als argeloze kijker of luisteraar.

Aan dit boek is op woensdag 8 maart 2017 eveneens aandacht besteed in het radioprogramma Puur Cultuur van MeerRadio.  

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Journalistiek, Non Fictie. Bookmark de permalink.