Elke executie duurt precies 19 minuten

JagerLars Kepler – Jager. Vertaald uit het Zweeds (Kaninjägaren)  door Clementine Luijten en Jasper Popma. ISBN 978-90-234-2598-4, 520 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Uitgeverij Cargo  2017.

De jager heeft tien te executeren personen op zijn lijstje. Kan iemand hem nog stoppen?

Sofia Stefansson is een hoer die voor een hoog bedrag door haar verkrachter op bed wordt vastgebonden en gemarteld. Sofia bloedt en vreest voor verminking. Dan komt de jager tussen beide. Hij steekt de verkrachter neer. Terwijl de hoer het bewustzijn verliest wordt de verkrachter na negentien minuten afgemaakt. Dan verdwijnt de jager spoorloos. Hij vindt het kennelijk niet belangrijk dat Sofia Steffansson als getuige levend achterblijft. In haar bewustzijnsschemer heeft ze echter nauwelijks herinnering aan de moordpartij. Sofia verklaart later aan de politie dat ze tijdens de slachtpartij wel een naam hoorde: Salim Raljen.

LarsKepler1Raljen is een veroordeelde drugscrimineel die banden heeft met een Syrische sjeik. Er volgen nog meer moorden. De politie loopt vast. Salim Raljen lijkt een spin in het web. Organiseert hij executies vanuit de gevangenis? Superagent Joona Linna, die al twee jaar achter de tralies zit voor gewelddadige bevrijding van een gevangene, wordt benaderd om in de gevangenis te infiltreren. De klopjacht begint.

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril. Het stel debuteerde in 2009. In dit boek zien we de inspecteur Joona Linna weer aan het werk. Hem wordt kwijtschelding van z’n gevangenisstraf beloofd als hij de seriemoordenaar kan stoppen.

De jager is een bijzondere seriemoordenaar. Ze noemen hem een spree killer die uiterst rationeel te werk gaat, geen seksuele bijbedoelingen heeft en er in dit geval een strikte werkwijze op na houdt. Hij wil zich geen collateral damage  veroorloven. Dus geen andere slachtoffers dan de beoogde. De hoer Sofia, ook al was zij getuige, mocht blijven leven.

Net als bij Agatha Christie’s Ten little niggers is er een dodenlijst van tien personen. Opvallend is dat elke executie precies 19 minuten duurt. Ieder slachtoffer moet 19 minuten de komende dood in de ogen kijken alvorens de dader definitief toeslaat.

Linna moet de jager onschadelijk maken, maar wie is hij? En wat is zijn motief? Als één van de verdachten komt Rex Muller, een populaire TV-kok naar voren. Hij lijkt een motief te hebben, maar de verdenking is aarzelend. Ook blijkt er een connectie met een luxueus verpleegtehuis in de Verenigde Staten. Heel langzaam vordert het onderzoek totdat tijdens een heuse jachtpartij Joona Linna de jager op de korrel kan nemen.

De liefhebber kan in dit boek mee op jacht naar een killer die zich bij elke moord als een konijn vermomt. In het Zweeds heet deze thriller niet voor niets Konijnenjager. Het is weer sidderen geblazen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.