Klopjacht op zoekgeraakte diamanten

BlingBlingJan Van der Cruysse – Bling Bling 1, Diamantroof in Delhi. ISBN  978-90-590-8701-9, 500 pagina’s, € 24,99. Leuven, Uitgeverij Davidsfonds / Infodok  2016.

Criminelen worden zelf beroofd van diamanten. ‘Iedereen’ gaat op jacht om de glimmers in handen te krijgen.

De Georgiër Sergei Tokar is de vaste ‘koerier’ voor het diamantair handelshuis Medusa dat een dekmantel is voor witwaspraktijken. Op een vlucht van Brussel naar Delhi heeft deze zware jongen een koffertje met vier miljoen aan edelstenen aan zijn pols geketend. Vlak voor de landing krijgt hij nog een glas champagne aangereikt door een stewardess. Hij wordt misselijk en moet in het toilet braken. Na de landing verlaat hij ziek en versuft het vliegtuig en schiet daar weer een toilet in. Daar wordt hij opgewacht. Na een injectie in zijn nek raakt Sergei buiten kennis. Met behulp van een slijptol wordt het koffertje  van zijn arm losgemaakt en meegenomen door nieuwe eigenaars. Voordat zij zich uit de voeten maken schrijven ze in de nek van hun slachtoffer nog een geheimzinnig codewoord.

Hoewel men de roof stil wil houden zijn de betrokkenen in rep en roer. De diamanten waren onderdeel van een witwastransport. De criminele leiding in Georgië is razend en de Georgische handlangers in België beschuldigen elkaar achter deze roof te zitten. Wie wisten er van en wie heeft de tip over het transport gegeven? Het blijkt trouwens al de tweede roof binnen korte tijd. Ook de diamanthandel in België en de verzekeringsmaatschappij voelen zich zwaar opgelaten. Zat de tipgever soms bij hen? Langzamerhand breidt het net der betrokkenen zich uit naar Parijs en zelfs naar Maleisië.

Uiteraard storten zich ook de autoriteiten zich op de roof. Ten eerste natuurlijk de luchthavenpolitie van Delhi en de Belgische politie, maar ook de recherche van Kuala Lumpur en tenslotte die van Parijs. Wanneer criminelen en handelaren elkaar in de haren vliegen om de tipgevers en dieven te ontmaskeren wordt er stevig gemarteld en gemoord.

JanVanDerCruysseJan Van der Cruysse (1960) is specialist in crisiscommunicatie en was woordvoerder van Brussels Airport. Hij won met dit debuut de Hercule Poirotprijs 2016 voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

In een wervelende storm van brutale acties om het bezit van vier miljoen aan geroofde diamanten krijgt de securitymedewerkster Albertien Van der Valk de hoofdrol in een levensgevaarlijk pokerspel om de glinsterende knikkers.

Als verantwoordelijke voor het transport door de verzekeringsmaatschappij wordt Albertien vrij snel ontslagen, maar al gauw wordt duidelijk dat zij de enige is die de kostbare stenen zal kunnen traceren. Er zijn echter veel kapers op de kust en daarom wordt het dus knap knokken.

Tintelende thriller die de lezer gegarandeerd niet teleur zal stellen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.