Tien jaar rouwen: één zoon terug

naarhuisHarlan CobenNaar huis. Vertaald uit het Engels (Home) door Martin Jansen in de Wal. ISBN 978-90-2256-525-4. 382 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Boekerij 2016.

Vermisten zonder lijk blijven altijd leven.

Patrick en Rhys, dikke vriendjes van zes jaar oud, spelen onder leiding van hun Finse au pair. Terwijl zij in de keuken wat snacks klaarmaakt stormen er drie mannen het huis binnen, knevelen haar en ontvoeren de twee jongens. Na een eerste losgeldbrief wordt er nooit meer wat van de kinderen vernomen. De twee gezinnen zijn in diepe rouw, maar toch geven zij de hoop niet op. Zo lang de lichaampjes niet worden gevonden, moeten de twee jongens ergens op de wereld zijn. Politie en speurders komen geen stap verder met hun onderzoek.

Maar dan opeens, tien jaar later, na een merkwaardige opdracht waaraan hij gevolg geeft, ziet speurder en familievriend Myron Bolitar Patrick in een tunnel staan. Hij wordt door drie mannen belaagd. Myron ontzet hem, de jongen gaat er als een haas vandoor.

Myron en zijn vriend en zakenpartner Win zetten met vernieuwde energie hun speurtocht weer in. Waar Patrick is, zo menen zij, zou ook Rhys moeten zijn. Maar als zij Patrick redden uit de klauwen van crimineel Fat Gandhi, wordt hij weliswaar met zijn ouders herenigd, maar van de vrolijke verdwenen 6-jarige is niets meer over. De jongen is nu zestien en heeft gruwelijke ervaringen achter de rug. Toch willen Myron en Win hem spreken om zo veel mogelijk details te horen over die tijd in de hoop dat hij hen ook op het spoor van Rhys kan zetten.

HarlanCobenHarlan Coben (1962) is een veel gelauwerd thrillerschrijver. In ons land verschenen inmiddels 27 boeken van zijn hand, waaronder drie jeugdthrillers.

Met de thuiskomst van Patrick heerst er in de familie nog steeds geen feeststemming. De jongen is zwaar getraumatiseerd, zijn reacties zijn bij ondervraging zo monotoon en weinig emotioneel dat Myron en Win eraan beginnen te twijfelen of Patrick wel Patrick is en niet een andere jongen van zestien die een toneelstuk opvoert.

De familie van Rhys snakt intussen naar berichten over hun zoon. Maar Patricks moeder houdt hen af omdat praten emotioneel te belastend voor haar eigen kind zou zijn. Op die manier werpt zij vraagtekens op die de sfeer tussen de gezinnen verslechteren.

Myron, naar eigen zeggen ‘de meester van de deductie’, laat het er niet bij zitten. Alleen als hij de hele geschiedenis vanaf de ontvoering kan ontrafelen zal hij rusten. De ouders van Rhys hebben evenveel recht op antwoord, vindt hij, of dat nu gunstig of ongunstig is.

De auteur weeft een web van vragen en evenals in zijn voorgaande misdaadromans blijft hij zijn lezers tot de laatste bladzijden verrassen met het verhaal en de uiteindelijke dader.

Een echte Coben, met andere woorden: dit boek staat garant voor vele uren leesplezier en een speurtocht waarbij de schrijver als altijd de slimste zal blijken.

Van harte aanbevolen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.