Tikkende tijdbom

zonderjouChantal van Gastel & Priscilla van Gastel – Zonder jou. ISBN 978-94-027-1590-3, 384 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Harper Collins Holland 2016

Vader vlucht voor empathisch gestoord kind, terwijl moeder het onvoorwaardelijke liefde geeft.

Oscar en Valerie zijn een gelukkig koppel. Bijna twintig jaar geleden hebben ze elkaar toevallig leren kennen. Valerie was net achttien en woonde alleen met haar moeder. Ze waren nogal op elkaar aangewezen. Haar vader heeft ze nooit gekend. Toen haar moeder zwanger werd is hij met de noorderzon vertrokken. Ze beschouwt Valerie als haar enige bezit. Het valt haar daarom zwaar als plotseling Oscar in het leven van haar dochter verschijnt. Voor Valerie die een echte huismus is, blijkt de relatie haar leven compleet te veranderen. Oscar is erg reislustig en met hem struint ze de hele wereld af. Na vijf jaar besluiten ze te trouwen en aan hun kinderwens toe te geven.

Hun zoon heet Mick. Dit kind zal de wereld van Oscar, maar nog meer het leven van Valerie volkomen op zijn kop zetten.

chantalenpriscillaDe zusjes Chantal (1980) en Priscilla (1983) van Gastel zijn schrijfsters in het genre chicklit: romantische en grappige feelgood-verhalen. Met hun thriller over de opvoeding van een empathisch ernstig gestoord kind slaan ze een geheel andere weg in.

Mick leek een volkomen gezond kind met maar één afwijking. Als baby lachte hij nooit. Pas als peuter krijgen zijn ouders zijn eerste lach te zien. Als hij wat ouder wordt valt zijn gedrag steeds heftiger op in negatieve zin. Hij heeft er vaak zin in andere kinderen pijn te doen en als zijn moeder zich ongelooflijk heeft bezeerd bij een val, geeft hem dat bovenmatig plezier. Spullen van anderen worden afgepakt of stukgemaakt, maar hij vindt dat nooit zijn schuld. Als iemand aardig tegen hem is reageert Mick meestal gemeen. Kinderen die hem wat geven worden bestolen. Een vlecht van een vriendelijk klasgenootje wordt afgeknipt, boeken van zijn vader verscheurt hij en dieren worden gemarteld. Overal waar Mick verschijnt is er narigheid.

Hij wordt onhandelbaar en na vele incidenten besluit Oscar het huis uit te gaan. Hij wil scheiden van Valerie om zijn zoon niet meer te hoeven zien. De moeder staat er dan alleen voor. Als Mick twaalf jaar is loopt het de spuigaten uit. Een oppas wordt aangerand, een bejaarde krijgt bijna een zware gereedschapskist op haar hoofd en Valerie wordt ’s nachts in haar slaap bedreigd. Toch blijft ze onvoorwaardelijk van haar kind houden.

De beklemmende opstapeling van gebeurtenissen, het gevoelsleven van Valerie, het totaal ontbreken daarvan bij haar zoon en de reacties van hulpverleners leiden tot een climax.

Heftige thriller die iedere opvoeder zal doen huiveren.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.