Vechtjas stelt orde op zaken in Saudi-Arabië

zuiverschotJack Coughlin – Zuiver schot. Vertaald uit het Engels (Clean Kill) door Peter de Rijk. ISBN 978-90-452-0939-5, 279 pagina’s, € 15,00. Uithoorn: Karakter 2016.

Fundamentalistische moslims beschikken over kernwapens en willen een staatsgreep plegen.

Dit is de vijfde vecht-thriller waarin marinier en scherpschutter Gunnery Sergeant Kyle Swanson een heldenrol vervult. Men kan het boek echter probleemloos ‘los’ lezen zonder de vier voorafgaande delen te kennen.

Plaats van handeling is Saudi-Arabië alwaar het hoofd van de godsdienstige politie Mohamed Abu Ebara, een fundamentalistische heethoofd met aspiraties voor het leiderschap over een Islamitisch rijk, een staatsgreep organiseert. Hij heeft alles goed georganiseerd. Geld krijgt hij van een Duitse financier die Poetin heeft weten te interesseren. Daarnaast legt hij de tactische leiding in handen van Joba, een terrorist en aartsrivaal van Swanson. Deze woont in Indonesië, maar zit er digitaal bovenop. Bovendien heeft China er lucht van gekregen en stelt zijn belangen veilig.

De coup begint met een raketaanval op een Engels kasteel waar de Saudische kroonprins verblijft. Deze overleeft de aanslag, maar Amerika is gewaarschuwd. Zeker als blijkt dat er vijf kernwapens in Saudi-Arabië liggen en de mogelijkheid bestaat dat Mohamed Abu Ebara daarover de beschikking heeft.

JackCoughlinSchrijver Jack Coughlin (1966) was zelf marinier en scherpschutter en weet dus waarover hij het heeft. Ook dit boek ademt authenticiteit uit. De lezer wordt meegesleurd in de barre Arabische woestijnhitte waarin gruwelijke aanslagen en beklemmende gevechtshandelingen elkaar in hoog tempo opvolgen.

Niet alleen weet Kyle Swanson goed overzicht te houden op zijn opdracht om de vijf kernkoppen, die over het land verspreid liggen opgeslagen, veilig weg te halen. Maar ook krijgen we inzicht in de strijd, gezien vanuit de positie van de fundamentalistische terroristen en hun buitenlandse helpers. Dit geeft aan het boek de nodige vaart en maakt de lezer telkens nieuwsgierig naar de acties van de tegenpartij.

De staatsgreep van Ebara mislukt uiteindelijk. Niet alleen door onenigheid tussen hem en Joba en de Duitse financier, maar ook omdat Ebara ten onder gaat aan zijn eigen hoogmoed en godsdienstwaanzin. Hij wordt slachtoffer van zijn eigen wrede beleid om iedereen die hem de voet dwars zet af te ranselen of te onthoofden. Het zwaard keert zich tegen hem.

Swanson moet natuurlijk afrekenen met zijn grote vijand Joba. Deze reist naar Saudi-Arabië om de coupe te redden. Bij het veiligstellen van de vijfde kernkop lijkt dit bijna fout te lopen en scheelt het geen haar of de held van dit verhaal kan het niet navertellen. Zo blijft de spanning strak tot de laatste pagina.

Het boek is komt realistisch over en is buitengewoon onderhoudend geschreven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.